Android preuzeo titulu najkorištenijeg OS-a Symbianu!

Dogodilo se ono što je bilo samo pitanje vremena, Android je kako prenosi AllAboutSymbian sada najkorišteniji OS dok je Symbian za sada na drugom mjestu. Jasno je jedno da se uređaji sa Android OS-om više prodaju te je ovaj rezultat logičan. No pitanje je da li je Symbian još mogao biti na vrhu, i što je Nokia mogla napraviti da tu ostane.

Nekoliko je po meni glavnih propusta napravljeno. Prvi je što je Nokia sebično držala Symbian za sebe i nije ga toliko raširila drugim proizvođačima (iznimka SE i Samsung par modela). Nadalje razvoj Symbiana nije popratila razvojem novijeg i kvalitetnijeg hardvera. istina je da Symbian koristi manje resursa za rad ali opet jači kardver bi dao veću fluidnost OS-u. Tek danas, 3 godine nakon svojevrsnog početka opadanja prodaje i popularnosti Symbiana, je Nokia napravila nekoliko hardverski kvalitetnih i za Symbian moćnih mobitela poput 701 ili 808 koja će tek doći. Treći problem je u segmentiranosti samog Symbian softvera koja je otišla toliko daleko da sada postoji nekoliko različitih tipova uređaja, s60v3, s60v5, Symbian Anna, pa Symbian Belle, pa Symbian Belle druge generacije… Tome se doskočilo uvođenjem Qt programa koji je donekle povezao različite platforme. Naravno padu prodaje Symbiana je najviše doprinijela preuranjena odluka o napuštanju Symbiana kao glavnog operativnog sustava te prelasku na WP. Ova odluka je bila potrebna no definitivno je krivo izvedena.

Ali što je tu je, imamo sada Belle uređaje koji bi trebali biti nadograđeni na Carla (slijedeću Symbian verziju), a do2013 bi trebali doći prvi dvo-jezgreni uređaji popraćeni Donna nadogradnjom. Nokia će podržavati Symbian do 2016 a poslije samo WP.

Što vi mislite?

Via