Europski operateri tvrde da Lumije nisu dovoljno kompetitivne?

S lošim preliminarnim financijskim izvješćem stiže još loših vijesti za Nokiju. Iako je preko oceana Nokia s Lumijom 900 doživjela procvat, u Europi misle drugačije. Reuters prenosi kako Europski operateri nisu zadovoljni Lumijama, te smatraju kako Lumie nisu dovoljno konkurentne i nemaju što ponuditi kupcima naspram Samsungovim Galaxy uređajima i Applovom iPhone-u. Nadalje prenosi kako su mobiteli sa lijepim dizajnom, neonskim bojama precijenjeni i ne nose ništa novo te da su Lumije popraćene slabim marketingom. E u to se ne bih okladio, premda bi moglo biti više reklama kako bi potencijalni kupci bili bolje upoznati. Također je jedan operater rekao kako nitko ne traži windows phone te da su Lumije došle sa Android OS-om, puno bi bolje išle. Na sve ovo se nakalemila i negativna kreditna ocjena financijske agencije Moody’s, koja je spustila kreditni rejting Nokije na Baa3, što uglavnom nije dobro. Sve se to osjetilo i na burzi pa je dionica Nokije pala ispod 3 €.

Nokia je u fazi transformacije, te je u procesu regrupiranja, a za jednog giganta kao što je ona, normalno je da taj proces traje, te da imam nekakvih negativnih učinaka. Ali u zadnjih par dana se nagomilalo negativnih članaka na račun Nokije i Lumia mobitela stoga ne mogu vjerovati da su svi članci napisani objektivno. Lumije su najavljene nešto prije pola godine a na tržištu su postale dostupne mjesec kasnije. Još sva tržišta nisu ni pokrivena i tek slijedi daljnje širenje. Imao sam priliku testirati Lumiju 800 za Mob.hr i mogu reći da je uređaj lijepo napravljen, kvalitetno, a da baterija izdrži duže nego nekim Galaxy mobitelima, ili i Phonu 4S. Windows Phone OS je relativno mlad ali dosta upotrebljiv. Zamjerki naravno ima, ali u slijedećih par mjeseci doći će nadopune koje će većinu njih riješiti.

Ono što ja zamjeram Nokiji je tromost u plasiranju i reklamiranju svojih proizvoda, te možda nešto veća cijena uređaja koji tek moraju zablistati na tržištu i biti pravi konkurenti ostalim proizvođačima. Nokia je većinu resursa prebacila na osvajanje prekooceanskog tržišta, ali isto tako mogla marketinški bolje pokrit europsko tržište te napraviti malo jaču kampanju tamo gdje je započela procvat. Ovakve negativne vibracije koje se šire im trebaju biti upozorenje da se ne opuštaju kao što su se opustili 2008 i 2009 te im se dogodio pad u poslovanju. Opet ponavljam imaju vremena sve to ispraviti i pravo stanje stvari će se znati u 2 odnosno 3 kvartalu.

Što vi mislite o svemu ovome? Nabacite koji komentar 😉

Via