Nokia Hrvatska i marketing?!

Danas je nakon nekoliko dana kiše i oblaka osvanulo ugodno, sunčano popodne u Splitu, idealno za posjet Croatia Boat Show-u koji se održava u splitskoj luci po 14 put. Premda još uvijek odiše blagim elitizmom, isto se osjeti doza recesije, te je eksponiranih brodova znatno manje nego u zlatnim danima prije 4 godine. Tada je Nokia kao i splitski Boat Show bila u vrhuncu snage.

Danas su malo drugačije okolnosti, te se div našao na koljenima, tražeći nešto što bi ga moglo izvući iz posljedica uspavanosti na tronu mobilne industrije. Tako ja šetam po sajmu i naiđem na Samsungov štand. Sasvim pristojan štand, sa par modela dostupnih za testiranje, gigant Galaxy Note, i novi Galaxy Ace, koje sam, s unutarnjim negodovanjem kao pravi Nokia fan, provrtio po rukama, sumnjičavo pregledao, a hostesa je snimila konkurenta te me pozvala na otvaranje dućana Samsungovog partnera sutra.

Kakve sad ovo veze ima s Nokia Hrvatska? Pa Boat Show označava početak turističke (nautičarske) sezone te je kao takav idealan za promociju proizvoda. Ljudi se lagano šeću, malo gledaju naokolo jahtice i u paralelnom svemiru ugledaju Nokia šatorčić, sa najnovijim Lumiama, gadgetima koje tek treba prodati Hrvatskoj javnosti. Zar nije ovo bio idealan trenutak, Nokia Hrvatska, za postavljanje Nokia šatora u kojem bi prezentirali na primjer Lumie 800 i 710, pa Nokije 701, 700 i 603 (prva i zadnja nisu ni dostupne kod operatera što je druga priča), raznu dodatnu opremu (koja je usput rečeno odlično dizajnirana i kvalitetna)… Znam da Hrvatska nije veliko tržište poput Velike Britanije ili Italije, al onda se pitam kako to da je Samsung zakupio mjesto pa prezentira svoje modele, a Nokia nije.

Lumie su bile tema napada raznih novina i novinara, da nisu kompetentne, da ih se ne reklamira dovoljno, a dijelom je to i istina. Nedostaje prave realne promocije Lumia uređaja, većina niti ne zna što je WP, kako on funkcionira, kakve su Lumie, što im one nude za razliku od Androida i iPhona, da ne govorim, da se uopće nisu upoznali sa novijim Belle modelima, koji se još uvijek prodaju te nose nekakav profit. Nokia Hrvatska bi se mogla malo trgnuti, uložiti više truda te napraviti malo bolju promociju, pojaviti se na sajmovima poput splitskog Boat Show-a, ili raznih drugih koji će tek doći te reklamirati svoje proizvode. Što vi mislite o ovome, da li se Nokia dovoljno promovira?


 • Koliko se sjecam Croatiacharter je na CBS-u. Ipaj nije jos passe, al ovo bi vodilo u totalno druge vode. Slazem se s dijelom navoda. Al bit je da je Nokia mogla poslat tim na CBS al nije. Samsung (najveci rival) je. Zanima me hoce li biti u Sibeniku na sajmu ili Biogradu. Cuo sam da Nokia planira poslati tim po Hrvatskoj koji ce promovirati Lumije. Al ipak mogli su se pojavit na ovakvim manifestacijama. Ne bi bilo na odmet


 • Croatia boat show odavno je passe.. ne znam što etablirane tvrtke ( njihov marketing ) uopće rade na ovakvim prašenim događajima,; čudim se tvrtki Nokia Hrvtaska; njihov managament bi trebao dobro provjeriti tko je odobrio izlaganje na ovom sajmu – prevari. Na svu sreću vremena se mjenaju i to je dobro. Od zanimljivih nautičkih događanja u R. Hrvatskoj jedino bitno i zanimljivo danas su Dani hrvatske male brodogradnje – naglasak na nacionalnu proizvodnju plovila ( preko 40 tvrtki ) i Biograd boat show ( šaroloika nautička tematika ). Tvrtka smo koja je CBS-u odavno “digla pozdrav”; jer Split zaslužuje nautički sajam, ali defitinivno ne u organizaciji kakva je Profectusova. Konačno razlozi se vide iz godine u godinu.., a recesija nema veze s tim.

 • Nok

  Ja sam nedavno vidio u nekom centru, N8 izložena sa prvom verzijom softvera koja uz Anne i Belle i ostalu konkurenciju djeluje kao nešto iz doba prije Krista, kao da je ne žele prodati. Uz nju su bili isto tako neki S^1 modeli i dummiji.


  • To sam i ja primjetio, u Techno market trgovinama, i na još nekim mjestima, reklamiraju se prastari modeli. Htio sam o tome pisati, al za sada je ovo dovoljno 🙂 <poslao sam im post. Baš me zanima kako će reagirati.

 • Nok

  Ma primjetio sam da ovi iz Nokia Hrvatska nisu za ništa. Na službenom fejsu često neke greške pišu, ne znaju stvari o svojim uređajima ni razliku između istih, misle da se Nokia na HR piše “NokiJa”…
  Također gledao sam video neke predstavnice iz Nokie na nedavom Case Study natjecanju u zagrebu i stvarno sramota kako je to prezentirala a ženska je kao neka glavna za marketing nokie na ovim prostorima.


  • Definitivno nije Nokija, ali što se deklinacije ja isto koristim j, he he. Ali da su inertni jesu. Najdraže mi je vidjeti Nokia punktove po nekim dućanima, a tamo se izlaže C5-03, N8, i 5230. Donedavno je još uvijek tamo bio C6-00. Ajme, umjesto da stave Noki(j)u 701, 700, 603… Pa naravno da će kupci prijepogledat Galaxy S + koji stvarno moderno djeluje nego Noki(j)u 500 koja je dječja igračka prema njemu.