Nokia Hrvatska i marketing?!

Danas je nakon nekoliko dana kiše i oblaka osvanulo ugodno, sunčano popodne u Splitu, idealno za posjet Croatia Boat Show-u koji se održava u splitskoj luci po 14 put. Premda još uvijek odiše blagim elitizmom, isto se osjeti doza recesije, te je eksponiranih brodova znatno manje nego u zlatnim danima prije 4 godine. Tada je Nokia kao i splitski Boat Show bila u vrhuncu snage.

Danas su malo drugačije okolnosti, te se div našao na koljenima, tražeći nešto što bi ga moglo izvući iz posljedica uspavanosti na tronu mobilne industrije. Tako ja šetam po sajmu i naiđem na Samsungov štand. Sasvim pristojan štand, sa par modela dostupnih za testiranje, gigant Galaxy Note, i novi Galaxy Ace, koje sam, s unutarnjim negodovanjem kao pravi Nokia fan, provrtio po rukama, sumnjičavo pregledao, a hostesa je snimila konkurenta te me pozvala na otvaranje dućana Samsungovog partnera sutra.

Kakve sad ovo veze ima s Nokia Hrvatska? Pa Boat Show označava početak turističke (nautičarske) sezone te je kao takav idealan za promociju proizvoda. Ljudi se lagano šeću, malo gledaju naokolo jahtice i u paralelnom svemiru ugledaju Nokia šatorčić, sa najnovijim Lumiama, gadgetima koje tek treba prodati Hrvatskoj javnosti. Zar nije ovo bio idealan trenutak, Nokia Hrvatska, za postavljanje Nokia šatora u kojem bi prezentirali na primjer Lumie 800 i 710, pa Nokije 701, 700 i 603 (prva i zadnja nisu ni dostupne kod operatera što je druga priča), raznu dodatnu opremu (koja je usput rečeno odlično dizajnirana i kvalitetna)… Znam da Hrvatska nije veliko tržište poput Velike Britanije ili Italije, al onda se pitam kako to da je Samsung zakupio mjesto pa prezentira svoje modele, a Nokia nije.

Lumie su bile tema napada raznih novina i novinara, da nisu kompetentne, da ih se ne reklamira dovoljno, a dijelom je to i istina. Nedostaje prave realne promocije Lumia uređaja, većina niti ne zna što je WP, kako on funkcionira, kakve su Lumie, što im one nude za razliku od Androida i iPhona, da ne govorim, da se uopće nisu upoznali sa novijim Belle modelima, koji se još uvijek prodaju te nose nekakav profit. Nokia Hrvatska bi se mogla malo trgnuti, uložiti više truda te napraviti malo bolju promociju, pojaviti se na sajmovima poput splitskog Boat Show-a, ili raznih drugih koji će tek doći te reklamirati svoje proizvode. Što vi mislite o ovome, da li se Nokia dovoljno promovira?