Samsung napokon "skinuo" Nokiu sa prijestolja?

Prije izlaska službenog izvješća o financijskom stanju Nokije, pojavili su se prijevremeni izvještaji koji su pokazali pad prodaje u prvom kvartalu u usporedbi sa zadnjim prošle godine. Iako ne volim takve usporedbe i bombastične naslove, dolazi još jedan od Bloomberg-a koji kaže da je Samsung napokon ovladao tržištem mobitela (pametnim i glupim) te sa trona skinuo Nokiju koja je tu dominirala punih 14 godina. Samsung je u prvom kvartalu prodao 93 milijuna uređaja dok je nokia prodala 83 milijuna, teSamsung dominira i u smartphone tržištu sa 19 nspram 12 milijuna Nokijinih uređaja.

Nokia je pokazala tromost u prilagodbama na nastale promjene i uvjete tržišta te je radikalno okrenila svoje poslovanje. Naravno da je takav potez utjecao i na tržište. S druge strane ojačali su Apple sa iPhonom i Samsung koji je zarazio svijet sa Galaxy serijom. Dobro potrebno je vrijeme da se kupci prilagode i privuku na nove proizvode (Lumia) ali jedna mi stvar nije bila jasna u cijeloj priči, a to je suludo i previše rano najavljivanje gašenja Symbian platforme prije nego su uopće izbacili bilo koji uređaj proizašao iz Nokia+Microsoft suradnje. Stoga je i logično da je prodaja Symbian uređaja podbacila, jer zašto bi itko (osim Symbian i Nokia frikova, tu sam i ja) kupio nešto što je otpisano, a da ne govorim da su takvom odlukom potjerali i veliki broj Developera aplikacija.

Dobro, dogodilo se što se dogodilo, WP je sada opcija i treba na njoj ustrajati. Os je mlad ali isto tako odličan za usavršavanje i poboljšavanje, te poboljšanje nekih stvari koje nisu prisutne kod drugih. Samsung definitivno diše Nokiji za vratom ali opet, ovo je samo izvješće za prvi kvartal, i logično je da je prodaja uređaja nešto slabija jer su se ljudi istrošili za pred novogodišnje blagdane. Prave usporedbe i predviđanja biti će moguće raditi tek poslije izvješća za 2 i 3 kvartal.

Ono što bih ja volio je da Nokia malo ubrza, i ne bude troma na tržištu. Nokia definitivno ima par aseva u rukavu. Dolazi Nokia 808, sa redizajniranim i super brzim (Symbian) Belle, moćnom 41 MP kamerom, najboljom do sad na mobitelima ma koliko se drugi trudili reći da nije. Zatim nas očekuje dolazak  Windows Phone giganta Lumia 900 na naše tržište, pa pristupačna Lumia 610 koja je jedan od ljpših mobitela i sigurno će naći put do Nokiafila. Spremaju se još neki s40 pristupačni uređaji koji sada u sebi nose 1GHz procesore i nisu više tako “glupi” a trebali bi izaći za koji mjesec. Dolazi i WP “Tango” nadogradnja za Lumie, a pred kraj godine očekuje se i Apollo odnosno WP8, te prvi tablet iz Nokije.

Nije sve tako bajno ali i nije baš ni tako crno za Nokiu kao što mnogi senzacionalistički pišu. Ima još toga što bih htio reći ali drugi put. Uglavnom godina će biti vesela.

Via