Jedan na jedan, Nokia 808 PureView i Panasonic Lumix DMC LX5!

Što se tiče kamera usporedbi imali smo u nekoliko navrata priliku vidjeti Nokiju 808 Pureview jedan na jedan s raznim uređajima. Međutim bilo je samo pitanje vremena kada će netko usporediti Nokiju 808 s pravim fotoaparatom. CNet je to napravio. Usporedio je Nokiu 808 s kompaktnim fotoaparatom srednje klase Panasonic Lumix DMC-LX5. Kamera Nokije 808 je, na opće iznenađenje, bila mnogo bolja od Lumix-a DMC-LX5 u uvjetima slabijeg osvjetljenja dajući fotografije mnogo veće oštrine te manje šuma. Također je bila mnogo bolja u definiciji boja na fotografijama. CNet je na kraju testiranja zaključio kako je Nokia 808 izvrsna u ulozi i fotoaparata te može u potpunosti zamijeniti klasu kompaktnih fotoaparata.

Fotografija pri slabijem osvjetljenju:

Definicija boja 1:

Definicija boja 2:

Cijeli test pogledajte i pročitajte na stranicama CNet-a.

Via NokiaPowerUser


 • Sto je dobro kod mobilnog uredjaja, nebitno kojeg tipa, jeste to sto mozes nabaciti hrpu neki programa vezano za poboljsanje i stimanje kamere odnosno drugih opcija, tako da sa sigurnoscu mogu reci da je nokia 8o8 definitivno bolja iz svih aspekta u tehnoloskom smislu a vala i ostalim stvarima.

  P.S. : Panasonic Lumix DMC LX5 nema opciju da uspostavljas poziv, pokreces aplikacije itd, itd..


 • Mobitel ne može zamjeniti fotić iz jednostavnog razloga jer mobitel nema ručno naštimavanje foto funkcjia. Kaj god.


  • Definitivno ne u segmentu optičkog zooma ali vjerujem da će i tu prepreku uskoro preći s novim vrstama leća. Pogledajte još jedan test koji je napravila GSMArena, a gdje je Nokia 808 od stane čitatelja odnijela pobijedu nad Olympusovim fotoaparatom.


   • Leće – postoji razlog zašto su objektivi na skupljim fotićima veći – ako više svjetla ulazi u objektiv i pada na senzor bit će i bolja slika. Ali nije problem samo u optici – LX5 npr. ima hrpu više funkcija – štimanje blende, ekspozicije, mjerenje svjetla, ISO, kompenzacija ekspozicije itd. Mobiteli zasad nemaju ove funkcije – i teško da će ih imati jer bi bili prekomplicirani.


    • Koliko mi se čini postavljanje ekspozicije i ISO mobiteli odavno imaju. Slažem se s činjenocom da će fotoaparat uvijek biti fotoaparat i da ga mobiteli neće moći zamijeniti. Ali to se odnosi na profi fotoaparate dok su digitalci više manje isti ka i mobiteli. Tu Nokia 808 može parirati većini digitalaca.