Nokia je izgubila bitku s Apple-om u vezi Nano Sim standarda

Nokia zajedno sa RIM-om i Motorolom je izgubila bitku s Apple-om oko novog SIM standarda. Oba rivala su predlagali novi dizajn SIM kartice kako bi uštedjeli na prostoru kojeg sadašnje SIM i Micro-SIM kartice zauzimaju. Nano SIM kartica koju je predložila Nokia je dimenzija 10×8 mm te bi se umetala u utor slično kao i micrSD memorijska kartica bez potrebnih dodatnih dijelova.

Apple je predložio verziju nanoSIM kartice koja je u biti microSIM bez plastičnih dijelova. Dimenzija je većih od Nokijine kartice (12,3 x 8,8mm) te bi se za njeno umetanje trebala koristiti posebna ladica odnosno adapter.

I tu dolazimo do stvarne biti problema. Strana koja je izgubila spor će platiti patentna prava za nanoSIM i posebne ladice/adaptere za umetanje ukoliko će u budućnosti raditi uređaje koji će nanoSIM kartice.

Uređaji koji već sada rade sa micro SIM karticama ne izgledaju nimalo tanje dapače iPhone iz modela u model samo raste. Koja ne onda slijedeća varijanta femto? Možda ćemo trebati otići do urara kako bi zamijenili SIM karticu iz jednog uređaja u drugi. Uglavnom ni tri posrnula diva ne mogu zaustaviti Apple u svom naumu 🙂

Više o ovoj priči možete saznati na slijedećim linkovima:

http://www.pcadvisor.co.uk/news/mobile-phone/3361531/apple-wins-battle-over-nano-sim-standard/

http://www.slashgear.com/apples-nano-sim-design-chosen-by-etsi-01231195/

http://www.phonearena.com/news/New-nano-SIM-design-chosen-by-ETSI_id30812

http://9to5mac.com/2012/06/01/etsi-selects-apples-nano-sim-design-for-new-4ff-standard/

Via MyNokiaBlog