Nokia kupuje Scalado, prodala Vertu i otpušta 10 000 radnika!

Nokia je danas objavila kako namjerava kupiti švedsku tvrtku Scalado s kojom surađuje više od 10 godina, te time planira ojačati segment fotografije na svojim uređajima. Tako će sjedište kompanije Scalado postati još jedan važan centar u razvoju softvera za kamere budućih Nokijinih uređaja uz postojeće centre u Espoo i Tampere u Finskoj. Kupnja bi trebala biti završena do kraja trećeg kvartala ove godine.

Izvor financija za kupnju tvrtke Scalado je Nokia vjerovatno našla prodajom Vertu, odnosno Nokijin brand luksuznih telefona, tvrtki EQT VI. Cijena nije poznata ali se nagađalo da Vertu vrijedi približno 250 do 300 mil. €.

Nadalje, Nokia i dalje ustraje u promijenama koje su bolne ali očito nužne kako bi div opstao te je najavila otpuštanje 10 000 radnika diljem svijeta do 2013 godine. Tako će se upotpunosti zatvoriti određeni R&D (istraživanje i razvoj) centri poput Ulma u Njemačkoj i Burnaby u Kanadi. Također planiraju ugasiti pogon u Salo, dok će R&D centar ostati i dalje.

Da ne bi sve izgledalo crno, Nokia planira investirati u daljnji razvoj Lumia i Asha serije uređaja kako bi bili još konkurentniji na tržištu. Najviše će se usredotočiti na lokacijske servise (pretpostavljamo da se radi o usavršavanju Nokia Maps aplikacije).

Ono što možemo očekivati od Nokije su Lumije koje će uz novi WP8 OS dobiti i PureView kamera tehnologiju sa mnogo boljim segmentom navigacije koja je već sada poprilično dobra. Novi Asha uređaji su se pokazali jako dobrim i inventivnim te će se taj segment mobilnih uređaja još razvijati kako bi Nokia ostavrila svoj plan spajanja slijedeće milijarde ljudi na internet. Više informacija potražite na press.nokia.com.

Via LoveMyNokia

 

Tags:, ,