Predstavljeni novi segmenti Windows Phone 8

Danas u 18 sati po našem vremenu su predstavljeni važni segmenti buduće nadogradnje Windows Phone OS-a znanog kao Apollo. Ono što je revolucionarno kod WP8 je da svi uređaji (PC, laptop, tablet i mobilni uređaji) imaju istu softversku osnovu što će pojednostavniti programerima kreiranje aplikacija i transfariranje istih na uređaje.

Prezentaciju je otvorio Terry Mayerson, voditelj WP odjela dok je Joel Belfiore zadužen za predstavljanje novih segmenata WP8. Da sumirmo najvažnije promjene koje će dobiti Windows Phone:

1. Novi početni zaslon. Napokon su pločice evoluirale te im sada možete jesdnostavno mijenjati veličinu i premještati ih. Osim promjenjivih pločica na raspolaganju će biti mnogo više tematskih boja.

2. WP8 će pokretati dvojezgreni procesori, podržavati 3 osnovne rezolucije (800×480, 1280×768 i 1280×720) i napokon imati podršku za MicroSD memorijske kartice

3. Nadalje Joel Belfiori je najavio da će WP8 koristiti Nokia Maps umjesto Bing Maps u svim uređajima. Unutar Nokia Maps će biti uključena Nokia Drive aplikacija za navigaciju.

Također je napravio i malu prezentaciju sa Nokijinim prototipom kojeg pogoni dvojezgreni procesor, ima veću rezoluciju te ugrađen NFC.

Uz navedene promjene WP8 će dobiti novi Internet Explorer 10 koji će značajno poboljšati surfanje internetom na WP uređajima, imati integriran NFC čip, te wallet aplikaciju za plaćanje.Također će Skype biti upotpunosti itegriran unutar OS-a i radit će u pozadini kao i ostale VOiP aplikacije (WhatsApp, Viber?). Isto tako će navigacijska aplikacija raditi u pozadini tako neće biti prekidanja npr. navigacije ako želite odgovoriti na poruku ili poziv.

 

Naravno više detalja o WP8 OS-u ćemo morati sačekati još neko vrijeme 🙂