Stiže update za WP 7.5 Nokia uređaje. Video novog zaslona!

Na konferenciji koja se održala u Seattlu je najavljena slijedeća, dugo očekivana nadogradnja WP platforme, WP8. Na veliku žalost WP 8 neće raditi na današnjim WP 7.5 uređajima zbog hardverskih ograničenja, ali će svi WP7.5 uređaji dobiti nadogradnju u vidu Windows Phone 7.8 u kojem će biti sadržani neki djelovi osmice. Postavlja se pitanje ako je Nokia znala za tranziciju zašto je plasirala Lumije, zašto nije pričekala izlazak WP8 te se onda odrekla Symbiana? Međutim kako je Nokia davno najavila svoje partnerstvo s Microsoftom jednostavno je trebala što prije popuniti prazninu s novim uređajima. Tako je izbacila 3 serije uređaja, pristupačnije poput Lumije 610 i 710, srednju klasu, Lumiju 800 i visoku klasu odnosno Lumiju 900. Također je Nokia ostala na ta 4 modela jer nema svrhe plasirati nove Lumije kada uskoro dolazi WP8.

Da stari fanovi koji su prešli na Lumije sa Symbiana ne bi ostali razočarani, sve Lumije će dobiti novo korisničko sučelje koje je danas predstavljeno na konferenciji. Popularne pločice ili “Hub”-ovi postaji promjenjivi te ih lako možete rasporediti po zaslonu. Bilo bi ljepo ako bi novi Internet Explorer 10 došao s WP 7.8 nadogradnjom.

Jedina mana je što aplikacije za WP7.5 će raditi na WP8 dok aplikacije sa WP8 neće raditi na WP 7.5 uređajima. Ova vijest će zasigurno donijeti dosta negodovanja.

Ekipa iz Microsofta i Nokije nisu otkrili mnogo detalja oko nove nadogradnje. Više ćemo znati kada WP8 bude službeno najavljen.

Pogledajte demo novog zaslona na uređajima koji izgledaju poput Lumija:

 • Lex

  Ovo za aplikacije na 7.5 nije bed, pa svi će nadograditi na 7.8 i onda će valjda 8 aplikacije raditi na 7.8 😀


  • mislim da se odnosi na sve verzije WP7. Ali navodno da mogu raditi ako se ponovo kodiraju, tako da će developeri ako budu dobre ruke napraviti aplikacije za 7.8 te 8

 • stipe1906

  Dobijaju se i 4 nove funkcije u kameri .. Panorama , burst shot , i ono ostalo sto he oni nokijin covjek demonstrirao …

  Sorry pisem s moba


  • Je, Nokia će dodati nekolicinu svojih aplikacija. Pitanje je hoće li sve one raditi na WP 7.8. No rekli su da će Lumia 610 raditi kao da ima WP8.

   • stipe1906

    Demonstrirao je na L900 koja ima isti pro i Ram kao i l800&710