Procurio WP8 SDK i otkrio neke nove funkcije te potvrdio stare!

Danas je procurio SDK odnosno Software development kit za Windows Phone 8 koji je otkrio dosta detalja oko nadolazeće verzije Windows Phone platforme. Tako je potvrđena poboljšana podrška za Bluetooth koja uključuje „Pear to pear“ BT dijeljenje podataka (glazba, fotografije, kontakti…), povezivanje s uređajima poput BT tipkovnicom, glazbenim postoljem…

Nadalje WP8 će imati CNS odnosno centralni sustav za obavijesti koji će napokon objediniti sve obavijesti na jednom mjestu, a moći ćete pristupiti panelu povlačenjem od desno prema lijevo bilo gdje po zaslonu.

Također će korisnici Lumia uređaja dobiti redizajnirano i poboljšano sučelje kamere sa mnogo novih funkcija poput različitih filtera, bolje upravljanje optikom fotoaparata, upravljanje iso postavkama, „burst“ funkciju. Novost je i Camera Lenz, odnosno različite predodređene postavke i funkcije fotoaparata koje će vam biti servirane u popularnim pločicama i na dohvatu prsta.

Unutar WP8 biti će uključen brojač podatkovnog (i ostalog) prometa. Također će biti podržane Nokia 3D mape uz hardversku akceleraciju, potom izmjenjiva SD memorijska kartica ali će biti podržano samo čitanje sa kartice za aplikacije a ne i pisanje.

Ono što je već poznato je i novi početni zaslon sa izmjenjivim pločicama odnosno biti će podržane tri veličine pločica.

Sa novim funkcijama WP8 postaje mnogo otvoreniji promjenama te vjerujem malo privlačniji  Symbian i Android korisnicima. Već smo vidjeli da će WP8 biti dvostruko brži u odnosu na WP 7.5 po benchmark testovima što također veseli.

 

Via MyNokiaBlog

 • quaresma

  swipe s lijeva na desno?
  jos malo pa ce jolla krenuti u napad 😀 if you know what i mean 😀

 • aallen

  Sve je to dobra vijest, no dali se zna dal če imat hrvatski meni?

  • stipe1906

   Ja sam siguran , ali triba pricekat .


  • A bilo bi lijepo, al ništa ne govore…


 • Ma logično. Mogli su i prije to ubaciti. Valjda će to biti dostupno na WP 7.8

 • stipe1906

  Drago mi je vidjeti swype na lijevo za notifikacije . Dosta ljudi je slalo taj prijedlog Microsoftu . Nadam se da ce doc i na 7.8 . Naravno kao i ostale funkcije.

 • Karantena

  Ne kuzim ovo sto se se moci snimati?
  Zna li se sto o mogucnosti instaliranja nedopustenih i crackiranih aplikacija?
  Hvala na vrlo brzom odgovoru 🙂


  • A taman se motam po blogu, he he.
   Naravno da takve aplikacije neće biti službeno dopuštene. Nisu ni na jednom OS-u pa tako neće biti ni na ovom. Za to ćete morati otići na tamnu stranu 🙂

   • karantena

    na androidu se crackirane mogu instalirati bez ikakvog rootanja..no ne volim android nimalo!


    • Istina, kao i na Symbian. Stvarno nisam upoznat. Ubrzo će se to znati 🙂


    • Istina, kao i na Symbian. Stvarno nisam upoznat. Ubrzo će se to znati 🙂

     E da, nije ni meni Android nešto 🙂

 • Karantena

  Jel ja to dobro kuzim za microSD? Znaci ja cu morati na nekom drugom mobitelu stavljat stvari na nju i onda ju stavljat u wp8 mobitel..prejadno
  takoder se ne spominje mass storage..ne znam hocu li im to moci oprostiti ako ne stave..


  • To je za sada procurilo. Za Micro SD karticu je dozvoljeno samo čitanje za aplikacije, no vjerujem da će se moći snimati sa iz samog OS-a. Mass storage će biti dpstupan kako sada stvari stoje, jer je dostupna podršla za Micro SD.