Nokia prodaje svoje intelektualno vlasništvo!

Nokia je ipak odlučila zagrabiti u vreću patenata te prodati 500 patenata od kojih njih 31 su proglašeni esecijalnim uoravo od Nokije. Tvrtka Vringo, koja se bavi udomljavanjem patenata iz mobilne tehnologije, je ponudila 22 milijuna $ za cijeli portfelj. Nokia je tako prodala patente na 2G, 3G, 4G, GSM, WCDMA, LTE te druge načine prijenosa podataka. Međutim, u ugovoru stoji kako Nokia ima trajno pravo koristiti tehnologiju u svojim uređajima bez naknade, te ako Vringo proda trećoj strani patente, Nokia ima pravo na njihov povrat te obeštećenje. Nokia je tako ove godine prodala Vertu, dogovorila prodaju Qt-a, a sada se riješava dijela važnih patenata na postojeću mobilnu tehnologiju. Međutim, vjerujemo kako Nokia radi na novim načinima prijenosa podataka te unaprijeđenju mobilne tehnologije općenito. No 22 milijuna $ i nije neka cifra, zar ne!

Hvala Stipi 1906 na dojavi 🙂

Via thenextweb

 • sonu

  हार्डवेयर Software

 • sonu

  नोकिया 1032

 • stipe1906

  Nije neka cifra , ali jednokratna uplata . Mogucnost besplatnog koristenja i 35% od svakog licenciranja koje izvede ta americka kompanija . Po meni dobar potez .
  Gledajuci da Nokija ima oko 35000 patenata ovo nije velik broj. A dionice rastu 😀 .
  I samo malo te zatipke ispravi 😀


  • Uf, uf, bilo ih je dosta. A tako je to kad pišeš na tabletu, he he. Uglavnom, dobar ugovor, al mala cifra

   • stipe1906

    Malo sam dublje to proucio i stvari postaju zanimljive .
    Glavni direktor Vringa je osoba koja je zastupala.Nokiju u Apple vs Nokia sudu gdje je Nokia dobila 800mil$ odstete i daljnje licenciranje .
    Vringo vodi multi-milijardni proces(sudski) protiv Googla .
    Moze bit da su se Nokia i Vringo dogovorili za simbolicnu prodaju od 22mil za sudski proces jer u ugovoru su istaknute situacije o licenciranju i sudskim procesima od strane Vringa gdje Nokia ima odredjeni udio .
    Ako Vringo uspije od Googla i mozda jos kompanija koje bude tuzija dobiti sumu od 1B$ i naloge za licenciranje , Nokia bi mogla imat veliki profit od prodaje .
    Dali su patente trollfirmi koja ce za njih pravit prljavi posao ( tuzakanje ) i tako ce sacuvat brend Nokia i dobijat odredjenje svote .
    Ako je tako , onda je to genijalno . Ipak i mocni Apple nije znao sto uciti protiv nokijinog patent portofolia .


    • Da, ima slisla,.Ne vjerujem da bi Nokia tako olako davala patente. Ipak nije Nokia veslo sisala 🙂