Realizirajte i patentirajte svoje ideje uz Nokiju!

Jeste li ikad razmišljali kako unaprijediti vaše omiljene gadgete? Ako vam se to ikada dogodilo onda vi imate inovaciju. Po definiciji  inovacija je primjena nove i poboljšane ideje, postupka, dobra, usluge, procesa koja donosi nove koristi ili kvalitetu u primjeni. Bez inovacije ne bi smo mogli zamisliti današnji svijet tehnologije . Cijeli tehnološki svijet se zasniva na inovacijama ili njihovim zaštićenim verzijama pod nazivom patenti.

Danas smo svjedoci mnogih , popularno nazvanih,  “Patentnih  ratova ” u cilju zaštite svoga intelektualnog vlasništva . Izum se štiti patentom, koga treba ishodovati pri nacionalnom ili međunarodnom patentnom uredu temeljem stručno i korektno sastavljene prijave patenta.

Put od ideje do patenta (zaštićenog intelektualnog vlasništva ) je veoma dug i mukotrpan za inovatora ali i za novčanik. Nokia je mnogo olakšala taj put, od ideje do izuma, bez opterećivanja silnom papirologijom i troškovima, pokrenuvši akciju ” Invent with Nokia ” . Tom akcijom se nudi prilika osobama koje imaju svoju ideju , ali je ne mogu iskazati . Nokia inače prednjači u inovacijama te posjeduje mnogo patenata esencijalnih za funkcioniranje 2G i 3G mreža te WCDMA mreže.

 

Sve detalje možete pronaći na službenim stranicama od Nokie, no u ovom članku ćemo vas kratko provesti kroz proceduru prijave, ujedno objasniti zašto baš svoju ideju dati upravo Nokiji .Ovako funkcionira ” Invent with Nokia “ :

Prvi korak je Registracija. Registrirati se mogu osobe starije od 13 godina . Osobe ispod 13 ili 13 godina moraju imati dopuštenje roditelja .

Drugi korak je slanje svoje ideje Nokiji čime pristajete da ideju nećete predlagati drugim partnerima u razdoblju od 4 mjeseca .

Treći korak je prihvaćanje mapomene da ćete biti obaviješteni ako vaša ideja nije prihvaćena.

Ako vas Nokia kontaktira u naredno 4 mjeseca znači a je zainteresirana za vašu ideju , te će priložiti patent na nju a vi ćete zauzvrat dobiti novčanu/e naknadu koja ovisi o uspješnosti patenta .

 

Prijaviti se možete iz jednostavnog razloga što je Nokia jedan od najvećih patentnih divova u svijetu tehnologije i nude povoljne akcije za patentiranje naspram drugih tvrtki.

Evo par izuma koje su patentirali ljudi koji nisu u radnom odnosu s Nokijom:

 

Na slijedećem prikazu možete vidjeti listu područja koja zanimaju Nokiju:

 

Registrirati se je vrlo jednostavno. U gornjem lijevom kutu stranice kliknete na „How to submit?”, potom kliknete na „My Account/Register“ .

 

 

Zatim unesete svoj e-mail i osobne podatke.

 

 

 

Unesete osobne podatke .

 

Po unosu točnih podataka trebao bi se pojaviti ovakav natpis :

Na vaš e-mail će biti poslane daljnje upute. Upute bi trebale izgledati kao na slijedećem prikazu:

 

Slijedite link u e-mailu i unesite svoje korisničko ime i lozinku . Savjetuje se da lozinku nakon prvog logiranja promjenite. U konačnici kad se logirate, trebali bi vidjeti slijedeći prikaz na vašem zaslonu:

Prijaviti se, kao što smo mogli napomenuti, mogu svi, dok osobe ispod 13 godina trebaju obavezno dopuštenje roditelja . Nokia će odgovoriti na svaku inovaciju , a one koje prihvati bit će patentirane , a inovatori novčano nagrađeni.

Stoga ako imate ideju trk na računalo i prijavite inovaciju Nokiji :).