Nokia se ispričala za jučerašnji video i objavila prave snimke sa Lumije 920

Jučer se digla velika bura oko demo videa gdje djevojku na bicikli snima njen “prijatelj” sa Lumijom 920. U jednom trenutku kada je u fokusu djevojka a slika mirna u pozadini se vidi odraz u ogledalu na kojem su stručna oka blogera primijetila kombi i kamermana u njemu sa profi opremom. Definitivno gaf kakav se nije trebao dogoditi jednoj Nokiji.

Problematični video:

 

E sad, na samom predstavljanju vrhunskog WP uređaja sa super novom tehnologijom snimanja imamo pretpostavku da je sve lažno i iscenirano. No jučer su se osim toga dogodili i veći gafovi, poput prijenosa prezentacije putem interneta gdje je prvih 10 minuta je bilo bez zvuka, a ni slika nije valjala, pa do pospanih laptopa i nepripremljenih tehničara, pa do plitke najave WP8 platforme (a očekivali smo kompletnu duboku analizu promjena), pa do površnog predstavljanja samih uređaja. Nekako dobivamo dojam jako slabašnog Nokia World događaja koji je nekad (još prošle godine) značio mnogo više.

Kad se već osvrćemo na jučerašnju prezentaciju, imamo dojam da je bilo bolje predstaviti nove WP8 uređaje na tržištu gdje je Nokia obožavana, a ne tamo gdje su reakcije na nove proizvode bili mlaki i nikakvi. K tome su čelni ljudi Nokije bili dovedeni na puke dodvorivače novom tržištu. Imamo dojam kako trka za američkim tržištem i nije najbolja opcija za Nokiju i njen povratak na vrh, premda američko tržište ima najveći utjecaj jer imaju najbolje reklame. Ali istina je da Indija i Kina kupuju najviše Nokija.

Ali ipak vratimo se biti priče. Kako bi Nokija opravdala svu kvalitetu druge faze razvoja Pureview tehnologije snimanja, ipak su uz ispriku za prijašnji “lažni” video, objavili i prave snimke napravljene Lumijom 920. Naravno konkurentski uređaj je bio Samsung Galaxy S III. I što se dogodilo, Pureview Lumia 920 ipak ima superiornu kameru, a cijeli sustav stabilizacije kamere poprilično dobro funkcionira dajući vrhunski miran video ili fotografiju.

Desno je video sa Lumije 920, a lijevo sa konkurentskog uređaja.

Evo što su napisali:

” We’re excited about the Lumia 920 and the ground-breaking PureView imaging capabilities we announced today.

In an effort to demonstrate the benefits of optical image stabilization (which eliminates blurry images and improves pictures shot in low light conditions), we produced a video that simulates what we will be able to deliver with OIS.

Of course, hindsight is 20/20, but we should have posted a disclaimer stating this was a representation of OIS only. This was not shot with a Lumia 920. At least, not yet. We apologize for the confusion we created.

We are looking forward to bringing the Lumia 920, with PureView optical image stabilization to select markets later this year.

Here is the video shown at the press conference shot using a Lumia 920. On the right is a Lumia 920 prototype with OIS. On the left is a smartphone without OIS. The difference is apparent.”

Via NokiaConversations