Procurile fotografije RM-581 "Columbus" Harmattan prototipa

Ekipa iz Mynokiablog-a su došli do ekskluzivnih fotografija prototip uređaja iz 2009, RM-581 “Columbus”, koji je trebao biti pogonjen sa MeeGo Harmattan-om. Naravno uređaj je ostao samo prototip jer navodno  Harmattan još nije bio dovršen. Po svemu sudeći Nokia N8 je nastala iz ovog uređaja.

Zanimljivo je da je 2009, godinu prije N8, imao 12 MP kameru sa Xenon bljeskalicom, te da je postao komercijalan, svijet mobilne idustrije zasihurno ne bi izgledao isto danas. Kada je Nokia N8 izašla 2010. godine, 12 MP senzor je bio vrhunac, i još uvijek je (barem ovaj kod N8).

Uređaj također ima već ugrađenu podlogu za horizontalni način gledanja multimedija koji je tada bio popularan (sjetite se N96 iz 2008. godine sa plastičnim stalkom u okviru kamere).

Također možemo vidjeti kako je raspored tipki gotovo identičan kao kod N8, a uređaj je trebao imati i aluminijsko kučište koje je naslijedila N8. Iz nama nepoznatog razloga je uklonjen donji dio uređaja, tko zna što je Nokia onda planirala, možda projektor, možda je već tu bio NFC čip.

Uglavnom zanimljiv koncept, i tko zna koliko se još uređaja poput ovog krije u nekim prostorijama Nokije.

 

Via Mynokiablog