Usporedni test: Nokia Maps i Apple Maps

UKMobilereview je napravio vrlo opširan test mepa koje nude Apple i Nokia na svojim mobilnim uređajima. Dok je Nokia stvarno poboljšala Nokia Maps aplikaciju i dovela je gotovo do savršenstva, Apple je značajno podbacio kod mapa, toliko da su u posljednje vrijeme postaji predmetom šale.

Mape su testirane na posljednjem iPhonu 5 te na Nokiji Lumiji 900, a testovi su podjeljeni u 5 katergorija: Satelitski pregled, standardni pregled, “online” i “offline” način rada,  navigacija i doživljaj . Svaka kategorija nosi 10 bodova a maksimalan broj bodova je 50.

Evo kako su mape ocijenjene po kategorijama:

Standardni pregled: Apple Maps – 6 ~ Nokia Maps – 9

Satelitski pregled: Apple Maps – 4 ~ Nokia Maps – 8

Online i Offline rad: Apple Maps – 3 ~ Nokia Maps – 9

Navigacija: Apple Maps – 6 ~ Nokia Maps – 8

Doživljaj: Apple Maps – 5 ~ Nokia Maps – 9

Ukupno: Apple Maps 24 ~ Nokia Maps 43

Na kraju su zaključili kako su Nokia Maps kompletnije te mnogo bolje za korištenje s obzirom da Nokia ipak ima dugu tradiciju u navigaciji (isplatila se kupnja NAVTEQ-a). Također su naglasili kako je dobro što za Nokia Maps aplikaciju nije potrebna stalna podatkovna veza za razliku od Apple Maps kod kojih je frustrirajuće koristiti navigaciju u područjima slabe pokrivenosti signalom. Na kaju vam Apple Maps mogu povećati znatno trošak s obzirom da navigacija u van mrežnom načinu nije moguća pogotovo ako koristite satelitski prikaz. Također su rekli kako je korištenje navigacije na Lumiji 900 izvrsno premda na Windows Phone platformi nedostaju neki detalji poput pozadinskog rada navigacije.

Više o samom testiranju pogledajte na izvornoj stranici.

Via / Izvor