Foto: Novosti koje je donio Belle FP2 za Nokije 603, 700, 701 i 808

Od danas je dostupna nova verzija Symbian softvera odnosno Nokia Belle FP2 za Symbianˆ3 uređaje druge generacije, odnosno Nokiju 603, 700, 701 i 808. Nova verzija softvera je donijela nekoliko promjena korisničkog sučelja, poput prozirne donje funkcijske trake, te na njoj 4 funkcijske tipke (dodana pretraga), potom novi početni zaslon koji se otključava “swajpanjem” na lijevo ili na desno. Najveća novost je novi web preglednik koji je znatno ubrzan u odnosu na prethodni te su napokon uklonjene pozadinske kockice prilikom zumiranja. Nadalje, tu je i redizajnirana tipkovnica sa prediktivnim tekstom iznad nje. Sada je znatno lakše tipkati na malim 3,5 ” zaslonima Symbian uređaja. Veliku promijenu je doživilo korisničko sučelje kamere i to na Nokijama 603, 700 i 701, koje je sada jednako onom kod Nokije 808. Također, govorimo iz iskustva na Nokiji 701, okidanje fotografija je mnogo brže, praćeno uz jednake animacije kao i na Nokiji 808. Moguće je pregledavati netom snimljene fotografije odmah u sučelju kamere pritiskom na donji desni kvadrat u kojem je umanjena zadnja fotografija.

Promjene je doživjela i galerija fotografija i videa, te je sada moguće pregledavati fotografije vodoravno i horizontalno. Također je moguće označiti pojedinačno za brizanje fotografija i videa ili sve odmah po ulazu u galeriju. Pri pregledavanju fotografija na vrhu se sada prikaže postavka kamere pri kojoj je fotografija napravljena, a pritiskom na nju se mogu vidjeti svi detalji fotografije. Nažalost izgubljene su dodatne funkcije prilikom pritiska na pojedinu fotografiju. Naime, prije se pritiskom na fotografiju dobio dodatni menu sa mnogo opcija (podijeli, postavi kao pozadinu, izbriši…) a sada se pritiskom na fotografiju dobije menu sa dodaj oznaku. Nadamo se da će Nokia vratiti te dodatne opcije što prije. Također je promijenjen video i foto editor.

Nadalje promjene je doživio i glazbeni svirač, kojem su promijenjeni osnovni folderi ali i same kontrole koje su sada mnogo veće (posebno play i pauza).

Sa FP2 su došli neki novi vidgeti, poput tekstualnog sata, bolji viđet za e-mailove, te bilješke. Kroz cijelo korisničko sučelje su ubačene animacije prijelaza s jedne postavke na drug.

 

Pogledajte cijelu galeriju fotografija zaslona:

Ako još što primjetite, slobodno javite u komentarima ;).