Nokia ispala iz top 5 isporučitelja pametnih uređaja po IDC-u

IDC je prenio podatke isporučenih pametnih uređaja u 3 tromjesečju, te u prvih pet po prvi puta nema Nokije. Prvo mjesto je zauzeo Samsung sa 56.3 milijuna poslanih uređaja ( rast od 100%), a na drugom mjestu ga prati Apple za 26,9 milijuna isporučenih pametnih telefona što je godišnji rast od 57%. Na treće, četvrto i peto mjesto su se nagurali RIM, ZTE i HTC sa 7,7, 7,5 i 7,3 milijuna isporučenih uređaja. Nokia je pala na 6 mjesto sa 6,3 milijuna isporučenih pametnih uređaja ali i dalje je druga po ukupnom broju isporučenih uređaja sa 82,9 milijuna odmah izad samsunga koji uvjerljivo vodi sa 105,4 milijuna isporučenih uređaja.

Definitivno nije lijepo vidjeti da je čak i RIM pretekao nehada moćnu Nokiju u isporuci pametnih telefona, ali moramo priznati kako je Nokia u tranziciji sa Symbiana i MeeGo uređaja na Windows Phone uređaje. A ni tu joj prodaja nije išla lagano, jer nakon godinu dana Nokia je najavila dolazak nove platforme koju neće podržavati prve Lumije, što se jako loše odrazilo na prodaju. Žalosno (s obzirom na promjenu strategije i ogromno ulaganje u WP) je bilo vidjeti kako se “odbačeni” Symbian još uvijek bolje prodaje od Lumija.

No kako stvari stoje uskoro bi brojke mogle ići put gore zahvaljujući novim WP8 Lumijama, te otvorenijoj Windows Phone 8 platformi koja napokon dobiva obrise kvalitetnog Os-a. Po predviđanjima IDC-ovog analitičara tržište pametnih uređaja je još relativno mlado i pruža dovoljno mjesta za napredak novih platformi poput WP8 s kojim bi Nokia mogla profitirati.

Via