Nokia objasnila kako radi bežično punjenje

Bežično punjenje električnih uređaja je već neko vrijeme komercijalno dostupno, no nije bilo efikasno u svojoj funkciji u mobilnoj industriji. Nokia je predstavljanjem WP8 Lumija 920 i 820 uvela bežično punjenje u serijsku proizvodnju te znatno unaprijedila taj način punjenja učinivši ga vrlo upotrebljivim. Dok će Lumia 920 već dolaziti s opcijom za bežično punjenje, za Lumiju 820 je potrebno dodatno kupiti masku koja će joj tu opciju omogućiti. Kako radi bežično punjenje je ukratko su u svojem članku objasnili Nokia Conversation blog. Bežično punjenje je način prijenosa energije u svrhu punjenja baterije nekog uređaja, bez potrebe za kabelom.

Na izvornoj ploči za punjenje imamo primarnu zavojnicu kroz koju teče izmjenična struja koja svojim gibanjem stvara magnetno polje koje uzrokuje gibanje elektrona u drugoj zavojnici koja se nalazi u blizini. Gibanjem elektrona stvara se električna energija potrebna za punjenje baterije. Takav prijenos energije se naziva indukcija, a već je od davna u upotrebi diljem kućanstava. Nokia je za svoje uređaje prihvatila Qi standard bežičnog punjenja kojeg koriste mnoge tvrtke u svojim uređajima.

Dok će vam za standardno punjenje Lumine 920 i 820 trebati oko 2.5 sata, bežičnim punjenjem će vam trebati pola sata više.

Još jedna dobra stvar bežičnog punjenja je što zavojnice ne zauzimaju mnogo mjesta te ih možete ugraditi u raznu dodatnu opremu poput PowerUp zvučnika ili stalka te omogućiti punjenje uređaja na njima.

 

 

 

Via