Nokia objavila poslovno izvješće za 3 tromjesečje!

Nokia je upravo objavila poslovne rezultate za treće tromjesečje te izgledaju poprilično loše u svim segmentima. Dobra vijest je što se pad poslovanja smanjio u odnosu na prethodno izvješće ali je i dalje osjetan pad prodaje. Tako je Nokia imala operativni gubitak od od 576 milijuna eura što je znatno bolje od prošlog izvješća gdje je gubitak iznosio preko milijardu dolara.

Najviše zabrinjavajuća činjenica je da je znatno opala prodaja pametnih mobilnih uređaja, i to sa 16,8 milijuna na 6,3 milijuna. Od cjelokupne brojke prodanih pametnih telefona, 2,9 milijuna otpada na Lumia uređaje dok približno 3,1 milijun otpada na Symbian i MeeGo pametne uređaje. Važno je napomenuti kako Symbian i MeeGo imaju po jednog predstavnika dok Lumia uređaji imaju 4 predstavnika. Razlog maloj zainteresiranosti za Lumijama leži u nemogućnosti nadogradnje na WP8 platformu te skorašnje objavljivanje novih WP8 uređaja. Također je Nokia u izvješću objavila kako je smanjeno ulaganje u reklamiranje Symbian uređaja pa postaje jasno zašto Nokia 808 nije zabilježila i veću prodaju.

Važno je napomenuti kako je prodaja Asha uređaja, koji postaju pametniji iz dana u dan, narasla u odnosu na prošlo tromjesečje (8%), te je isporučeno 6,5 milijuna uređaja.

Jedini tko je uprihodio je Nokia-Siemens i to za nekih 3%.

Sada Nokiju očekuje turbulentno četvrto tromjesečje u kojem bi napokon WP8 Lumije trebale zaustaviti negativan trend i daljnji pad prodaje Nokia uređaja. Nešto veće početne cijene te relativno kasno predstavljanje WP8 platforme bi mogle usporiti rast prodaje no već smo vidjeli kako Europa luduje za novim Nokijama, posebno Lumijom 920, pa se nadamo kako će Nokia ostvariti dobre poslovne rezultate.

Via Press.nokia.com