(Dopuna) Rast i pad Maemo i Meego Os-a unutar Nokije

Dok je ovaj članak bio u nastajanju, objavljena je i engleska verzija originalnog članka o MeeGo povijesti, nastanku, padu te uskrsnuću. Možete ga pronaći ovdje.

Na blogosferi se pojavio članak koji je popriličo zaiteresirao Nokia fanove a pogotovo ljubitelje MeeGo Os-a. Naime, članak govori o kompletnoj povijesti i razvoju Maemo i MeeGo softvera kao i svemu što je prethodilo gašenju tog projekta. Također se dotaknuo i ne tako davne povijesti kada je Stephen Elop zasjeo na vrh Nokije te zaokrenuo brod u drugom smijeru. Članak je napisan na finskom jeziku, te je trenutno u fazi prevođenja no google translate čini čuda te članak možete pročitati s razumijevanjem. Sam članak je napisao Sampsa Kurri, koji ne radi za Nokiju, ali je dosta ljudi koji su nekad ili donedavno radili u Nokiji dalo informacije za bolje sastavljanje cijele priče te kako bi bolje razumijeli što se sve odvijalo u nastanku i gašenju možda najinventivnijeg mobilnog Os-a današnjice. Izvori iz Nokije su zatražili anonimnost pa nisu spomenuti u članku.

N9 “Dali” sa Dali korisničkim sučeljem

Harmattan sučelje je nastalo već 2009 godine međutim zbog stalnih prerada i dodavanja stvari je otišlo van idejnog koncepta pa na kraju i van rokova što je diglo veliku prašinu unutar Nokije.

Nokia Columbus

No tada je već bio kreiran Columbus odnosno RM-680 koji je imao odbačenu kompliciranu prvu verziju Harmattan sučelja te je nosio čistu verziju softvera, najsličniju današnjoj verziji na N9 samo bez Swipe sučelja. To početno sučelje se zvalo Dali i bilo je spremno u lipnju 2010. godine no kada je sve trebalo krenuti u prodaju zahtjevi su opet narasli pa se nakon toga rodilo Swipe sučelje te Harmattan kakav danas znamo.

U početku znan kao Seattle bio je kreiran u dizajnerskom studiju 80/20 koji je bio sastavljen od bivših Apple i Adobe zaposlenika. Njihov izvorni koncept je ipak Nokia zaobišla te kreirala svoj, baziran na tom dizajnu. Takav MeeGo sa Harmattan sučeljem je dobio najviše hvale te je bio plasiran na tržište sa Nokijom N9.

Međutim još jedna stvar je malo poznata a tiče se tableta, je da su postojala dva, “Soiro” koji je bio pokretan Intel Atom procesorom te “Senna” pokretan sa Ericssonn NovaThor U8500 čipsetom (dvije ARM Cortex A9 jezgre, Mali 400, HSPA+).

Dok se o Soiro tabletu ne zna mnogo osim da je trebao imati QWERTY tipkovnicu, Senna tablet je bio u potpunosti baziran na uspješnom dizajnu Nokije N9, a trebao je imati i Harmattan sučelje. Navodno su postojali već i funkcionalni uređaji te je čak sam Elop bio jako zadovoljan onim što je vidio.

Nadalje članak piše o zaokretu Nokije pod vodstvom Elopa te o Windows Phone platformi, ali nastavlja o MeeGo Osu koji je uskrsnuo u sklopu nove finske telekomunikacijske tvrtke Jolla.

Više informacija o svemu pročitajte u članku uz pomoć Googhle Translate ili pričekajte još koji dan dok članak ne bude dostupan na engleskom jeziku. Nekako znamo da nećete izdržati. Stvarno vrijedi pročitati članak.

Izvor / Via