Svijet se bolje upoznao sa Windows Phone 8 platformom

Danas ste u 18 sati imali priliku pratiti budućnost Nokije, odnosno predstavljanje Windows Phone 8 platforme po drugi put. Ukoliko ste bili spriječeni mi smo popratili prezentaciju za vas te vam donosimo novosti ili stavke WP8 platforme koje nisu bile u potpunosti predstavljene u lipnju. I ovaj događaj je održan u San Franciscu a na pozornici smo imali prilike vidjeti Joela Belfiorea, Steve Barllmera te novo lice WP platforme i Nokije Lumije Jessicu Albu.

Windows Phone platforma iz dana u dan postaje sve bolja te jednako tako raste broj dostupnih aplikacija u Windows Phone trgovini pa ih sada ima preko 120.000, a na WP platformu će doći 46 od 50 najkorištenijih aplikacija. Među njima su posebno kreirani Facebook i Twitter, ali će doći i Pandora, Angry Birds Space, Skype i mnoge druge. WP 8 sada podržava 51 jezik, među njima i Hrvatski.

Jednja novost koja do sada nije bila predstavljena je “Live Apps” odnosno žive aplikacije koje će se moći koristiti na početnom zaslonu. Primjerice nova verzija facebook aplikacije ima podršku za Live Apps te se može postaviti na početni zaslon prikazujući vaše fotografije preko cijelog zaslona ili fotografije + informacije. Naravno ispod toga su postavljene notifikacije poziva, poruka i slično.

U WP platformi sada je moguće detaljno praćenje podatkovnog prometa uz aplikaciju “Data Sense”. Data sense je ugrađen u potpunosti u platformu te ne samo da ćete lakše moći pratiti potrošnju već će prilagoditi način rada uređaja kako ne bi potrošili cijeli iznos vašeg podatkovnog paketa. Putev “Live Tile” pločice moguće je stalno pratiti potrošnju a Data Sense će vas obavijestiti kada dođete blizu kraja paketa. S ovom aplikacijom može se uštedjeti do 45% podatkovnog prometa.

Novost na WP8 je i Kids Corner, odnosno mogućnost kreiranja posebnog menija na WP uređaju za djecu. Povlačenjem prsta preko zaslona od desno prema lijevo se ulazi u poseban izbornik koji je ispunjen aplikacijama (igrama, glazbom ili filmovima) koje ste prethodno dopustili djeci unutar postavki.

Nova WP8 platforma će biti jako povezana sa Clud uslugom odnosno SkyDrive uslugom te će imati “Virtual Office” preko kojeg ćete vidjeti sve vaše podatke vezane uz Office na vašem PC-u ili tabletu.

Također su spomenute Lenses aplikacije koje očito nisu ekskluzivne za Nokia uređaje već će biti dostupne i šire?!

Steve Ballmer je govorio o povezanosti Windows 8 i Windows Phone 8 platformi te će se s određenim aplikacijama jednako moći upravljati sa mobitela, tableta ili računala uz istovremene promjene na sva tri uređaja zahvaljujući cloud usluzi.

Važan podatak, za sve one koji očekuju nove Lumije, je da će do kraja tjedna započeti prodaja WP uređaja diljem starog kontinenta, dok će u studenom nastaviti pohod na ostala tržišta diljem svijeta. Interesantan podatak?!

Vjerojatno ćemo uskoro saznati kada će službeno postati dostupna WP 7.8 nadogradnja za sve starije Lumije, jer na ovom predstavljanju o tome nije bilo riječi.

Također je lijepo vidjeti kako su svi na pozornici imali Lumije kao prvi uređaj.