Nokia ne radi Android uređaj!

Ndavno se pojavila jedna slaba naznaka kako bi Nokia mogla ipak gajiti neke osjećaje prema Android platformi pa možda uskoro napraviti i koji Android uređaj. Do ovakvog zaključka je došao Gizmodo časopis na temelju dva oglasa Nokije na LinkedIn profilu koja traži Linux programere. S obzirom da je Android pisan u Linuxu može se zaključiti kako rade nešto sa tom platformom. Odmah se razvila mala polemika, pa čak i na našem blogerskom prostoru, ali jedan od boljih komentara su dali WPCentral blog. Također su temu saželi i na Mynokiablogu i na Nokiapoweruser blogu.

Logičnije je razmišljati kako će Nokia prilagoditi neke aplikacije za Android, poput Nokia Maps odnosno Here, Nokia Drive, City Lens ili neke druge poput Transport te ih provati komercijalizirati.

No potvrdu kako Nokia neće raditi Android uređaje je potvrdio Doug Dawson iz Nokije koji je jasno to poručio i naglasio kako su poslovi otvoreni za programiranje Here mapa za Android Os.

 

No postavlja se pitanje, ako Microsoft radi na vlastitom Windows Phone uređaju, zašto Nokia ne bi mogla razmišljati o Android ili bilo kojem drugom uređaju. Jedino gdje bi Nokia mogla uložiti neka sredstva je budući Jolla uređaj, s obzirom da je Nokia dozvolila korištenje nekih oblika Harmattan sučelja u Sailfish os-u, a još nije poznato koji je veliki hardverski partner Jolle. Sumnje su upravo uprte u Nokiju.

Naravo ovo su samo glasine, a ovu veliku o Android uređajima je Nokia otklonila. Ili nije? 🙂

 

 • quaresma

  nesto poput Nokie E7, bilo bi lijepo vidjeti


  • Mislim da je takva qwerty jedina opcija, jer ne vjerujem da će raditi E6 tip uređaja sa vanjskom tipkovnicom, iako je bio u planu.


   • Mene zanima kako bi uopšte i mogli da ukope Metro UI na monoblof qwerty uređaj. Ako ništa Nokia nije trebala ubiti Symbian zbog qwery telefona, mogla je pokušati iskoristiti čekanje na BB10.


    • gde je opcija editovanja kad zatreba čoveku 🙁


     • He he, tu opciju imam samo ja :). Ako bi dodali qwerty tipkovnicu, onda bi to samo bila tipkovnica, bez dodatnih opcija kontrole. I dalje bi to mogao biti 4 inčni zaslon ili više, + tikovnica na izvlačenje?!


 • Slažem se, premda qwerty gubi trku sa softverskom tipkovnicom, ipak ima dosta njih koji vole fizičku tipkovnicu i to upravo qwerty

 • Lex

  Ma samo neka oni za mene naprave neki WP sa fizičkom qwety tipkovinicom i ja sretan 😀