Kamera Nokije N8 uspoređena sa kamerom Lumije 920, Nokije N9 te Samsunga Ativ S

4cams

Steve Litchfield sa AllAboutSymbian bloga je napravio još jedan dobar članak u kojem je usporedio kameru izvrsne Symbian Nokije N8 te nove Lumije 920 sa PR 1.1 nadogradnjom. Kako bi sve dobro začinio dodao je u test Nokiju N9 te Samsung Ativ S. Nokia N9 te Ativ S imaju 8 MP senzor kamere, Lumija 920 nešto veći od 8.7 MP dok Nokia N8 ima moćnih 12 MP senzor kamere. Steve je napravio nekoliko fotografija pri različitim uvijetima svijetla te dao 100% povećane isječke istih i usporedio ih. Fotografije je ocjenjivao ljestvicom od 1 do 10.

Sve fotografije su napravljene Nokijom N8 dok su fotografije ostalih uređaja uspoređene kod mozaika najvećeg povećanja. Nokia N8 je prva gore lijevo, a u smijeru kazaljke na satu su Nokia N9, Nokia Lumia 920 te Samsung Ativ S.

Foto 1: Panoramska fotografija

n8-pub-small

Prva fotografija je napravljena pri dobrom osvjetljenju, a na maksimalnom povećanju se vidi kako je Nokia N8 imala najbolji rezultat, praćena izvrsnom Nokijom N9 dok je Lumia 920 imala najlošiji rezultat.

pubcomp

Foto 2: Zgrada iz blizine

n8-clock-small

Druga fotografija je slikana također uz dobro osvjetljenje i ovdje se Nokia N8 iskazala sa vrlo realnim prikazom boja, dok je fotografija Lumije 920 bila lošija što se tiče prikaza detalja ali je vjerno prikazala boje. Ativ S je napravio odličnu fotografiju ali sa previše saturiranim bojama, dok je Noka N9 podbacila i dala tamnu fotografiju.

clockcomp

Foto 3: Objekt iz blizine

n8-flowers-small

Na trećoj fotografiji je uslikano cvijeće pri dobrom osvjetljenju. Nokia N8 je opet napravila odličnu fotografiju sa vrlo realnim prikazom detalja i boje, do je Lumia 920 imala poprilično zrnatu fotografiju, kao i Ativ S sa previše naglašenim bojama. Nokia N9 je također dala fotografiju sa mnogo šuma te loš prikaz boja (ljubičasta postala plava).

flowerscomp

Foto 4: Noćna fotografija

n8-night-small

Sada dolazimo do domene gdje je Nokia Lumia 920 najbolja gdje joj čak ni Nokia N8 ne može odnijeti pobjedu. Fotografija Lumije 920 izgleda kao da je snimljena po danjem svjetlu upravo zahvaljujući optičkoj stabilizaciji i širokoj aperturi. Nokia N8 je pratila ali je vidljivo lošija dok je Ativ S imao poprilično zrnatu fotografiju. Nokia N9 je dala najlošiji rezultat jer njen senzor ne može uhvatiti dovoljno svjetla za hvalitetnu fotografiju.

nightcrop

Steve je napravio još nekoliko testova koje možete vidjeti na AAS blogu. Konačno je zbrojio bodove koje su zaslužile kamere uređaja te je Nokia N8 imala 50, Nokia Lumia 920 – 40, Samsung Ativ S – 39, te Nokia N9 – 33 boda.

Ovaj test pokazuje kako Nokia N8 i dalje ima vrhunsku kameru te može napraviti jako dobre fotografije. Kamere Lumije 920 i Ativa S dijeli samo jedan bod, no kako Steve kaže, Pureview tehnologija još može biti poboljšanja sa daljnjim softverskim nadogradnjama pogotovo kod optičke stabilizacije koja je relativno nova te je inžinjeri iz odjela fotografije još uvijek “igraju” s njom.

Via