Nokia objavila preliminarno izvješće za 4 tromjesečje

NokiaLogo1

Nokia je upravo objavila preliminarno izvješće za pojedine aspekte poslovanja u četvrtom tromjesečju 2012. Godine. Kao što smo i očekivali, napokon je Nokia ostvarila pozitivne rezultate u segmentu prodaje mobilnih uređaja, te su posebno zadovoljni sa prodajom Lumia uređaja. Također su smanjeni i rashodi tvrtke te se očekuje rast od 2%. Naravno Nokia upozorava da će rezultati za prvo tromjesečje biti manji od rezultata prethodnog razdoblja zbog prestanka blagdanskog ozračja i veće kompetitivnosti u mobilnoj industriji.

Također je bolje poslovala Nokia Siemens koja je nakon nešto lošijih rezultata za treće tromjesečje imala mnogo bolje poslovanje te napravila rast oko 13 do 15%.

Prvi podaci u brojkama izgledaju ovako:

Nokia je od prodaje uređaja u 4 tromjesečju zaradila 3.9 milijardi €, sa ukupnim brojem isporučenih uređaja od 86.3 milijuna.

– Od Ukupnog broja prodanih uređaja, Nokia je zaradila približno 2,5 milijarde €, odnosno prodano je  79.6 milijuna uređaja, od čega 9.3 milijuna otpada na Asha „Full Touch“ uređaje

-U segmentu pametnih uređaja je Nokia zaradila približno 1,2 milijarde €, odnosno ukupno je isporučila 6.6 milijuna uređaja od kojih je 4.4 milijuna Lumia uređaja dok su ostali vjerojatno Symbian i MeeGo uređaji.

– Nokia je isporučila ukupno 15.9 milijuna pametnih uređaja, te u ovom izvješću Nokia tu ubraja i Asha „Full Touch“ uređaje kojih je isporučeno 9.3 milijuna. Također je isporučeno 4.4 milijuna Lumia uređaja što je napokon prešlo broj isporučenih Symbian uređaja kojih je u 4 tromjesečju isporučeno 2.2 milijuna.

– S ostalim uslugama u segmentu mobilnih uređaja je Nokia u plusu za približno 50 milijuna €

Nokia je nastavila s pozitivnim poslovanjem i u segmentu navigacije koji je zabilježio rast od 13 do 15%

Za prvo tromjesečje 2013. godine Nokia očekuje nešto slabije poslovanje zbog završetka blagdana, ali će se i dalje fokusirati na prodaju Asha i Lumia uređaja. Nastaviti će se ulaganje u daljnji razvoj Lumia uređaja te nastaviti restrukturiranje unutar tvrtke.

Više informacija ćemo dobiti kada 24.01. 2013. Godine bude predstavljeno cijelo poslovno izvješće za 4 tromjesečje kao i cijelu godinu.

Bravo Nokia!

 

Via / Izvor