Foto usporedba: Nokia 808 PureView kontra Nokia Lumia 920 i Sony Xperia Z uređaja

AAS Lumia 920 808 Xperia Z

Steve Litchfield iz AllAboutSymbian bloga je uzeo najbolji Symbian uređaj Nokiju 808 Pureview i napravio foto natjecanje sa trenutno najboljim WP uređajem Nokijom Lumijom 920, te najboljim Android uređajem trenutno Sony Xperijom Z. Nokia 808 ima 41 MP senzor kamere, te vrlo inovativnu PureView tehnologiju obrade fotografija. Nokia Lumia 920 također baštini Pureview algoritme za obradu fotografija te manji 8.7 MP senzor kamere uz optičku stabilizaciju modula kamere, dok Sony Xperia Z ima 13 MP Exmor RS senzor kamere.

Kamere svih uređaja su namještene na automatski način fotografiranja, uz 16:9 omjer fotografije. Jedino je manipulirano sa bljeskalicom, a Nokia 808 je snimala fotografije od 8 MP. Napravljeno je nekoliko usporednih testova ovisno o različitom osvjetljenju i položaju fotografiranog objekta. Nokia Lumia 808 je na 100% povećanim fotografijama prva s lijeva, potom dolazi Sony Xperia Z a posljednja je Nokia Lumia 920.

 

 

AAS 1

Prvi test je fotografiranje objekta iz srednje udaljenosti kojemu je nebo kao jak izvor svijetla u pozadini. Nokia 808 je od svih dala uvjerljivo najbolju fotografiju sa jasno vidljivim detaljima, dok je fotografija Xperije Z bila pod utjecajem algoritma za uklanjanje šuma. Fotografija Lumia 920 je ovdje bila uvjerljivo najlošija što se vidi na 100% povećanju.

 

 

AAS 2

Drugi test se također odnosio na nešto bliži fotografirani objekt sa nebom kao jakim izvorom svjetla u pozadini. Nokia 808 je napravila najbolju fotografiju i ovdje sa prirodnim izgledom i dobrom definicijom detalja. Iznenadila je Lumia 920 čija je fotografija dosta oštra, detalji na njoj jasno vidljivi, dok je fotografija Xperije Z bila najmutnija od svih a s time i najlošija.

 

 

AAS 3

U trećem testu je fotografija napravljena u uvjetima smanjenog osvjetljenja a fotografirani objekt je na maloj udaljenosti. Ovdje je Nokia 808 dala jako dobru fotografiju dok su Lumia 920 i Xperia Z bile podjednake sa malom prednošću Lumije 920 čija je fotografija nešto oštrija, no upravo zbog manjeg senzora zrnatija.

 

 

AAS 4

Četvrti test je u zatvorenom prostoru sa dosta umjetnog osvjetljenja. Najprirodniju je fotografiju dala Nokia 808, dok je najjasniju dala Lumia 920. Xperia Z se nije dokazala u ovim uvjetima osvjetljenja.

 

 

AAS 5

Kako se test pomiče ka zatvorenim prostorima sa istovremeno jakim i slabim izvorima svjetla, kamera Lumije 920 dolazi na svoje i pokazuje kvalitetu. Fotografija Lumije 920 je odlično ispala, no ipak je nešto bolja fotografija Nokije 808 zahvaljujući “oversamplingu” i jačem senzoru. Uvjerljivo najlošija je ispala fotografija Xperije Z.

 

AAS 6

Posljednji test se odnosi na fotografiranje objekta iz velike blizine (1,5 m) uz upotrebu bljeskalice. Ništa ne može nadmašiti Xenon bljeskalicu kod Nokije 808 zahvaljujući kojoj je njena fotografija ispala najprirodnije sa jako dobro vidljivim detaljima. Lumia 920 zahvaljujući optičkoj stabilizaciji, brzo pulsirajućoj LED bljeskalici i širokom otvoru blende je također dala jasnu fotografiju no zbog slabijeg senzora nešto manje kvalitetnu. Xperia Z je bila i ovdje najlošija, čak i uz upotrebu bljeskalice. Njena fotografija je bila mutna a detalji na njoj slabo definirani.

 

Steve je poslije svakog testa ocjenjivao fotografije uređaja a maksimalan broj bodova koje su mogle kamere dobiti je 10. Tako je Nokia 808 osvojila ukupno 52 boda, Nokia Lumia 920 37, a Sony Xperia Z 30 bodova.

Nokia 808 PureView i njena 41 MP kamera će još dugo vremena ostati nedostižna za ostale proizvođače mobilnih uređaja a još neko vrijeme i za Nokia uređaje ukoliko najavljivani EOS bude imao poboljšani 41 MP senzor uz pratnju optičke stabilizacije. Ova Symbian Nokia će i dalje ostati jako dobra kupovina i idealna zamjena za neke kompaktne fotoaparate. Nokia Lumia 920 je otvorila vrata PureView tehnologiji u Windows Phone domeni, ali se očekuje daljnji razvoj ove tehnologije uz možebitno sjedinjenje dviju faza PureView-a. Senzor od 8.7 MP možda u nekim uvijetima ne može parirati senzorima sa većim brojem MP, ali na primjeru kamere iz Sony Xperije Z je vidljivo kako je Nokia napravila odličan posao i kako je upravo kamera Lumije 920 vrlo kompetitivna. Sony je najviše razočarao sa novim Exmor RS senzorom i mogao je posao napraviti mnogo bolje.

Via