Recenzija: Nokia DT-900 pločica za bežično punjenje

Nokia je sa predstavljanjem novih WP8 Lumia uređaja donijela određene inovacije poput bežičnog punjenja u svijet komercijalne mobilne industrije. Bežično punjenje baterije Nokia uređaja koji imaju tu opciju (Lumia 920, 820 i 720) radi na Qi standardu koji je prihvaćen po cijelom svijetu. Nokia je zajedno sa predstavljanjem novih uređaja predstavila i dodatnu opremu za bežično punjenje među kojima je i pločica za bežično punjenje DT-900.

Pločica dolazi u poprilično robusnom pakiranju koje sadrži DT-900 punjač, utikač, kabel te upute za korištenje.

Pločica je vrlo elegantno napravljena, od negorive plastike sa minimalističkim dizajnom kojim dominiraju oble linije. Pločica je visoka 11 milimetara što je čini vrlo elegantnom a duga 120 mm i široka 60 mm, tako da nije neprimjetna te se uređaj lako oslanja na nju. Pločica je teška 93 Na gornjoj strani se nalazi gumirani prsten na kojeg se uređaj oslanja i koji ujedno priječi da uređaj sklizne sa nje. U njegovoj sredini je otisnut Nokia logo.  Znatno deblji gumirani prsten se nalazi na donjoj strani pločice i služi za oslanjanje pločice i također držanje za podlogu.

S prednje strane se nalazi LED indikator bijele boje koji se upali kada se uređaj postavi na pločicu i otpočne ciklus punjenja. Isto tako indikator treperi ako je uređaj u krivom položaju te ako postavite neki drugi uređaj na njega.  Na stražnjoj strani se nalazi standardni Nokia utor za 2.5 mm punjač u koji se ukapča poprilično dugi kabel (1.8 m) uvijek jednake boje kao i pločica.

Utikač je lijepo dizajniran ali ogromnih dimenzija što bi moglo predstavljati problem ovisno o položaju utičnice jer zauzima poprilično velik dio prostora.

Punjenje baterije putem indukcije je nešto sporije od punjenja putem klasičnog Nokia punjača. Međutim razlika nije toliko velika. Bateriju Lumije 920 od 2000 mAh će pločica napuniti od 0 do 100 % u 2 sata i 10 minuta, dok punjač to radi 20 minuta brže. To je odličan rezultat, a pločica će poslužiti dobro za brzo osvježavanje baterije bez potrebe za vađenjem punjača, kabela, prikapčanjem kabela u uređaj… Izvrsna upotreba pločice će biti pokraj kreveta jer ćete umjesto pogađanja USB utora uređaj jednostavno nasloniti na nju i prepustiti se snovima.

DT-900 punjač dolazi u gotovo svim bojama Lumia uređaja, bijeloj, crvenoj, žutoj, crnoj i cyan odnosno plavoj boji.

Pločica još uvijek nije dostupna u Hrvatskoj, ali je Mobis najavio kako će biti dostupna. Nije poznato kolika će biti cijena pločice u Hrvatskoj, ali joj cijena u ostalim dijelovima svijeta iznosi približno 200,00 kn. Detaljne informacije o DT-900 pločici pronađite na stranicama Nokije.

 

Pogledajte kratku video recenziju DT-900 pločice za bežično punjenje

Youtube