Nokia patentirala sustav pomične blende kamere mobilnih uređaja

Nokia-Lumia-PureviewOno što većina ljudi od Nokije očekuje je ujedinjenje dviju faza PureView tehnologije koju imamo prilike vidjeti kod kamere Nokije 808 i Lumije 920. U prvoj fazi je Nokiji pošlo za rukom napraviti ogroman senzor koji može koristiti nekoliko piksela kao jedan, te su dobili digitalni zoom bez gubitka na kvaliteti fotografije upravo zahvaljujući velikom senzoru. Nadalje, u drugoj fazi su željeli prikazati što bi bila ultimativna kamera na mobilnom uređaju. Predstavili su optičku stabilizaciju kamere te postavili veću blendu kako bi noćne fotografije ali i one dnevne u uvjetima smanjenog osvjetljenja napokon na nešto izgledale. Naravno kamera Lumije 920 nije dorasla kvaliteti kamere Nokije 808, kao što ova druga ne može snimiti iz ruke dobru noćnu fotografiju.

Patent apertura 1Nokia je patentirala nešto što bi moglo naznačiti spoj ove dvije faze PureView tehnologije, odnosno pomičnu blendu uređaja, koja bi se širila, odnosno sužavala ovisno o količini svjetla koji vladaju u trenutku fotografiranja. Otvor blende je krucijalan za oštrinu pojedinih djelova fotografije. Mali otvor blende je dobar za oštre objekte u pozadini, odnosno povećava se dubina polja fotografije, dok se veliki otvor blende koristi za veću oštrinu bližih objekata odnosno manju dubinu polja. Ujedno većšim otvorom blende senzor kamere prima više svjetla pa noćne fotografije ispadaju jako dobro.Patent apertura

Nokia je patentirala pomični otvor blende za kamere malih dimenzija koji radi na principu pomičnosti elektroaktivnog materijala. Apertura se mijenja provođenjem struje te mijenjanjem oblika centralnog dijela aparature. Na ovaj način će Nokia pokušati riješiti problem pokretnog otvora blende, usavršavanjem ovog sustava koji je manjih dimenzija, kružnog oblika čija se veličina otvora prilagođava potrebama te ne troši previše energije.

Definitivno zvuči zanimljivo. Možda ovu tehnologiju ugledamo u EOS-u ili možda u nekom budućem HTC modelu :).

Via