Nokia ponovno pokrenula patentnu tužbu protiv HTC-a na američkom sudu

Nokia logo anti HTCPonekad se za Nokiju koristi opis „posrnuli finski div“, što bi u pogledu na transformacije koje je doživjela proteklih dvije do tri godine i moglo biti točno. Međutim, stvarnost je ipak malo drugačija. Nokia je možda malo zapela na putu, ali je i dalje div, pogotovo kada je u pitanju posjedovanje većine patenata potrebnih za normalno funkcioniranje moderne telefonije. U posljednje vrijeme je Nokia hrabro stala braniti svoju intelektualnu imovinu, a najdraža žrtva joj je HTC. Nakon što su zabranili prodaju HTC One uređaja (barem novih pošiljki) u Nizozemskoj, ali i diljem svijeta zbog korištenja HAAC mikrofona, Nokia nastavlja dalje u istjerivanju pravde. Nokia se ponovno obratila sudu u SAD-u te Internacionalnoj trgovinskoj agenciji u SAD-u glede kršenja patentnih prava od strane HTC-a. Ovoga puta se radi o patentima na hardverske komponente poput unaprijeđenog govornog upravljanja te prijenosa podataka, efektivnog postavljanja komponenti unutar jednodijelnog dizajna kućišta potom mogućnosti roaminga, dijeljenja podataka između aplikacija, upravljanja aplikacijama , video kodiranja i dekodiranja i širenja mogućnosti uređaja sa novim aplikacijama.

Nokia očito još uvijek nije oprostila HTC-u korištenje HAAC mikrofona koji je trenutno u velikim problemima jer mora pronaći novi izvor kvalitetnih mikrofona, a kvalitetnijih od HAAC trenutno nema. Po izjavi predstavnika Nokije, HTC nije pokazao dovoljno namjere u mijenjanju načina korištenja tuđe imovine pa je Nokia odlučila malo jače pritisnuti HTC.

Nadamo se kako ova ljutnja nije usmjerena na HTC zbog razloga jer je on jedini pravi konkurent unutar WP domene. WP treba više proizvođača pametnih telefona, ali sa druge strane nam nije žao HTC-a jer je prva serija njihovih WP uređaja temeljena na Lumia dizajnu.

Via