Recenzija: Nokia Lumia 520

Kućište

Kućište Lumia 520 uređaja je izrađeno od fine plastike, ali je radi na uštrb niže cijene polikarbonat izbačen. Unatoč korištenju jeftinijih materijala, te konceptu sa izmjenjivim maskama, neugodnih škripanja kućišta dok ga čvrsto držite u ruci nema. Stražnja maska jako dobro brtvi te uzastopnim skidanjem i stavljanjem i dalje čvrsto prianja na kućište.

prednja strana

Sa prednje strane već karakteristično dominira ravna crna ploha od stakla otpornog na grebanje gdje je uslijed nedostatka Clear Black polarizirajućeg filtera jasno vidljiv sivkasto metalni odbljesak 4 inčnog IPS zaslona. Odbljesak ponekad može biti iritirajući, pogotovo u uvjetima visokog osvjetljenja, no to je cijena cjenovne pristupačnosti ovog uređaja. Prednja ploha zaslona završava tankim plastičnim prstenom kućišta do čijeg ruba doseže stražnja maska.

Iznad zaslona uz sam rub je smješten otvor slušalice dok se ispod njega nalazi Nokia logo. Potpuno neprimjetno na desno od loga i proreza zvučnika su smještena dva kružna otvora senzora za blizinu i automatsko podešavanje svjetline zaslona.

 Donja strana 520 copy

Na donjem dijelu prednje plohe se nalaze već standardne Windows Phone kapacitivne tipke, odnosno na lijevo strelica za vraćanje unatrag i pokretanje task managera, u sredini Windows tipka za vraćanje na početni zaslon odnosno pokretanje glasovnog upravljanja uređajem te povećalo pritiskom kojeg pokreće Bing tražilica te skeniranje QR kodova i prepoznavanje glazbe. Kapacitivne tipke su obojane sivkasto bijelom bojom poput loga Nokije na gornjoj strani, no Nokia je izostavila njihovo pozadinsko osvjetljenje što je vrlo nezgodno, pogotovo u noćnim satima kada vam je potrebno pozadinsko osvjetljenje funkcionalnih tipki. U samom rubu staklene plohe ispod kapacitivnih tipki Windows i tražilica je smješten otvor mikrofona za razgovor i snimanje zvuka.

Desna strana uređaja je već standardno ostavljena za tri fizičke tipke, odnosno na gornjem dijelu je tipka za pojačavanje/smanjivanje glasnoće zvuka, po sredini uređaja tipka za paljenje te zaključavanje/otključavanje zaslona i u dnu dvo-stupanjska tipka za pokretanje kamere te fokusiranje i okidanje fotografije. Fizičke tipke su jasno odignute iznad kućišta te su ergonomski dobro postavljene za laku upotrebu. Napravljene su od sjajne plastike pričvršćene za unutarnji dio maske pa tipke nisu u potpunosti nepomične unutar perforacije maske što ostavlja dojam jeftinog uređaja. Hod tipki je za svaku pohvalu, posebno dvo-stupanjske kamera tipke čiji su stupnjevi (fokusiranje/okidanje) jasno odijeljeni.

Lijeva strana uređaja je ostala slobodna te jednako kao i kod ostalih Lumia uređaja služi za oslanjanje uređaja prilikom rukovanja.

Donja stražnja strana i vanjski zvučnik 520

Na donjoj strani uređaja se nalazi jako dobro izveden otvor za micro USB kabel putem kojeg se uređaj puni, dok se na krajnjoj gornjoj strani uređaja nalazi 3.5 mm utor za slušalice.

Na stražnjoj strani se u gornjoj trećini smjestila 5 MP kamera dok je po sredini ugraviran logo Nokije. U donjem desnom dijelu se nalazi prorez za vrlo efikasan vanjski zvučnik koji je postavljen okomito na donju stranu uređaja. Zbog nezgodnog položaja postoji mogućnost da vanjski zvučnik prekrijete rukom dok primjerice igrate Temple Run igricu pri čemu nećete jasno čuti određene zvukove.

Skidanje i stavljanje maske

Youtube

Nokia Lumia 520 ima mogućnost izmjene stražnjih maski koje dolaze osim u mat crvenoj izvedbi kao naš testi uređaj još i u bijeloj, žutoj, crnoj i plavoj boji. Maske su poprilično tanke no isti dojam ne ostavljaju kada su postavljene na uređaj. Skidanje može biti pomalo nezgodno dok ga ne ponovite nekoliko puta, no maska se skida znatno lakše u odnosu na masku Lumije 620. Važno je lijevom rukom držati uređaj za poleđinom okrenutom put vas te lagano noktima desne ruke masku odgurnuti masku put sebe uz blagi pritisak palca kod predjela kamere. Maska se lagano savija te otvara. Ispod maske se nalazi izmjenjiva baterija koju morate ukloniti kako bi mogli umetnuti micro SIM karticu te micro SD memorijsku karticu poviše.

Dizaj i ergonomija

Lumia 520 ima već prepoznatljiv dizajn koji je prožet kroz sve WP8 Lumia uređaje. Osnovne zakrivljene linije stražnjeg dijela te prednja ravna ploha su potekle iz dizajna Lumia 820 i Lumia 620 uređaja.  Iako na prvi pogled Lumia 520 nema profinjenost Lumije 720 ili pak 620, upravo zahvaljujući zakrivljenim linijama stražnjeg dijela  kućište lijepo izgleda. Pomalo oštri rubovi uređaja možda nisu ergonomski najsretnije rješenje, no ergonomija nije zakinuta te zahvaljujući zaobljenim bočnim stranama uređaj lijepo sjeda u ruku tako da se oštri rubovi i ne osjete. Dobroj ergonomiji doprinosi i debljina kućišta od 9.9 mm koje unatoč nešto većim mjerama ne izgleda debelo. Dijagonala zaslona od 4 inča se većini prosječnih korisnika pokazala optimalnom za korištenje što je slučaj i kod Lumije 520. Palcem možete doseći vrlo lako najudaljeniji kutak zaslona te upravljati funkcionalnim tipkama bez opasnosti da ispustite uređaj.