The Register pojasnio detalje tehnologije unutar Nokia Lumia 1020 uređaja

lumia 1020 i 808 senzor

Britanski The Register, internet stranica koja se bavi tehnologijom, je posvetila svoju stranicu nedavno predstavljenom tehnološkom čudu iz Nokije, Lumiji 1020. Iako dizajnom, gledajući je sa prednje strane, nije mnogo odmakla od prethodnog top modela, Lumije 920, Lumia 1020 je nositelj nekoliko tehnoloških inovacija. Većina je očekivala kako će Nokia ugraditi i minimalno modificirati već postojeću tehnologiju kamere, odnosno senzor iz Nokije 808 te ga ubaciti u Lumiju 1020 ali se dogodilo suprotno. Nokia je u potpunosti preradila modul kamere te izmijenila više od 100 dijelova od kojih se on sastoji, kako bi modul bio što tanji (10 mm) te ugodno stao unutar kućišta Lumije 1020.

modul kamere 1020

Osim samog senzora te 6 minijaturnih leća, modul kamere posjeduje i optičku stabilizaciju koja čini fotografije jasnijima te video stabilnijim. Softverski je također napravljen odmak sa dorađenim oversamplingom koji omogućava jasnije fotografije sa malom brojem megapiksela te mogućnost povećavanja do 3 i više puta.

Također su dodatno unaprijeđeni mikrofoni koji napokon snimaju bogati stereo HD zvuk raspona od  33 dB do 140 dB. Važno je napomenuti kako je donja granica čujnosti ljudskog uha 30 dB, a gornja 120 dB.

Nadalje preinačena je i standardna Xenon bljeskalica, odnosno njen kapacitor kako bi stao unutar modula kamere. Xenon bljeskalica daje 100 puta više svjetla od LED bljeskalice Lumije 920 te tako mnogo bolje hvata objekte u većoj brzini.

Još je mnogo detalja koje možete pronaći u PDF dokumentu kojeg je Nokia objavila za Lumia 1020 uređaj, a jučer smo saznali kako Lumia 1020 ima i barometar koji će zasigurno naći svoju primjenu u svakodnevnom životu.

Via