Dostupne nove informacije o budućem Nokia tabletu

nokia-windows-8-tablet1

Pojavile su se nove inforamcije o nadolazećem Nokia tabletu koji bi kao operativni sustav koristio Windows RT s Blue nadogradnjom, tj. Windows RT8.1. Windows RT je oljuštena verzija Winodws 8 sustava na kojoj nije moguće pokretati x86 aplikacije već isključivo one koje se preuzmu sa Windows trgovine. Prednost RT-a nad Androidom i iOS-om je puni Office paket i mogućnost skidanja raznih datoteka, pa i x86 programa s interneta, ali bez mogućnosti pokretanja istih. Tablet pod kodnim brojem RX-114 je već izronio na stranicama Gfxbencha pokazujući kako se radi o uređaju pogonjenom Snapdragon 800 procesorom s Adreno 330 grafičkim čipom.

Stranica Microsoft-News je dobila informaciju da Nokia radi na Windows RT tabletu koji bi trebao biti pogonjen Snapdragon 800 procesorom na radnom taktu od 2.15 GHz. Tablet bi trebao imati 10.1“ zaslon FullHD rezolucije, tj. 1920×1080 piksela što daje gustoću zaslona od 218 piksela po inču. Zaslon bi trebao podržavati multi-touch tehnologiju do 5 dodirnih točaka sa širokim kutem gledanja što je naročito bitno kad se radi o tablet uređaju.

Qualcomm Snapdragon 800
Trebao bi imati 32GB ugrađene memorije, Micro HDMI i USB 3.0 utore kao i podršku za Quick Charge 2.0, Miracast, BT4.0 i ostale  tehnologije koje dolaze s Snapdragon 800 čipom. Također bi trebao podržavati i Wireless N Cell tehnologiju za WiFi povezivanje.


Izvor navodi kako bi tablet trebao doći sa tipkovnicom i postoljem/stalkom koji se mogu priključiti na uređaj. Možda to upravo bude tipkovnica s „elektrotaktilnim podražajem“ i „Apparatus Stand“ postolje čije smo patente otkrili. Tipkovnica bi trebala sadržavati i bateriju davajući tabletu veću autonomiju. Tipkovnica s baterijom je patentirana 2011. od strane Nokije pa možda možemo očekivati spoj ovakve tipkovnice i one s “elektrotaktilnim podražajem”. Uređaj će doći i u prepoznatljivoj „cyan“ boji, a u SAD-u će biti dostupan za kupnju kod AT&T operatera. Ovaj tablet bi trebao biti proizveden od strane Compala.

Pelican Array
Postoji mogućnost da na ovom tabletu ugledamo Pelican Array kameru koja se sastoji od 16 manjih kamera koje omogućavaju fokusiranje svakog dijela fotografije i nakon fotografiranja. Qualcomm je u svom promo videu istaknuo kako radi s partnerom na proizvodnji tablet uređaja s ovom kamera tehnologijom. Jedini ulagač u Array kameru koji bi mogao napraviti tablet je Nokia. Nokia bi mogla uz svoju novu uzrečicu “Take now. Zoom later.” nadodati i “Focus later”. Direktorica odjela za pametne uređaje,Jo Harlow, je najavila Array uređaje za 2014. godinu, ali možda nas Nokia iznenadi.

YouTube
Možda je i Array kamera glavni krivac razlog zašto Nokia sprema RT tablet. Qualcommov Snapdragon 800 podržava Array kameru, ali je ARM aritekture što znači da jedino može koristiti Windows RT kao operativni sustav.

Kakogod, predstavljanje Nokia tableta se očekuje u rujnu, a mi se nadamo da će uz inovativni RT tablet s Array kamerom predstaviti i jedan na punokrvnom Windows OS u.

Hvala Sheekee na dojavi. 🙂