Ekskluzivno: Nokiji odobrene dvije patentne prijave vezane uz tablet uređaj

Elektro taktilna tipkovnica patent 1

Marljivim pretraživanjem vijesti vezanih uz Nokiju, otkrili smo dvije prijave Nokijinih patenata koji su vezani uz nadolazeći tablet uređaj. Prva prijava pod brojem US 20130187023 A1 nosi naziv „Apparatus Stand“, odnosno „Postolje za elektronički uređaj“. U demonstracijskim slikama koje su korištene za prijavu ovog patenta se jasno vidi da je „Apparatus Stand“ prvenstveno namijenjen tabletima, iako Nokia u patentnoj prijavi naglašava da to može biti i eReader kao i Smartphone. Patent je podnesen 20. siječnja 2012., a odobren 25. srpnja 2013.

Nokia Apparatus Stand (Postolje za Elektronički uređaj) patentna prijava dizajn 10
Najjednostavnije rečeno, riječ je o postolju koje se može spojiti na elektronički uređaj (tablet, mobitel…) tako da služi kao podrška dok se uređaj nalazi na ravnoj površini. Na tržištu već postoje neka rješenja po tom pitanju, ali za razliku od njih Nokijin priključak bi trebao biti prilagodljiv. U nultoj točki bi bi sasvim ravan u odnosnu na poleđinu uređaja dok kod maksimalnog rastezanja bi trebao formirati trokut.

Na priključku će biti ugrađen magnet koji bi zadržavao cijeli mehanizam u trenutku micanja uređaja. Tako bi se spriječilo pomicanje stalka te eventualni pad na poleđinu.

U patentnoj prijavi se napominje da se „Apparatus Stand“ može izraditi u raznim materijalima i oblicima.

Drugi patent, koji smo iskopali, se odnosi na tipkovnicu sa „elektrotaktinim feedbackom“. Patent je prijavljen pod rednim brojem WO 2013072557 A1 i nosi naziv „Keypad with electrotactile feedback“. Datum prijave je 14. studenog 2012., a datum odobrenja 23. svibnja 2013.

Elektro taktilna tipkovnica patent 3
Riječ je o tipkovnici kao zasebnom uređaju koji bi se trebao spajati na elektronički uređaj (tablet). Pritiskom na tipku, tipka bi davala povratnu informaciju (feedback) u obliku „elektrotaktilnog“ podražaja. Pogledajte video na ovom linku da bi vam bilo jasnije.
Svaka bi se tipka na tipkovnici sastojala od senzora pritiska, tj. senzora koji prepoznaju pritisak i „elektrotaktilnih“ elektroda koje bi trebale davati povratnu informaciju pri pritisku na tipku. Senzori pritiska („pressure sensors“) bi se trebali nalaziti ispod tipke dok bi elektroda bila na površini tipke.


Ovakva tehnologija tipkanje bi trebala omogućiti izradu tanjih, ali preciznijih tipkovinca za tablete i ostale elektroničke uređaj koji se koriste preko zaslona na dodir.

Kako se približava kraj godine tako sve više dokaza upućuje da bi Nokia mogla predstaviti tablet sa inovativnim dodacima poput tipkovnice sa elektrotaktilnim podražajem ili dodatno postolje za tablet.