Google blokira razvoj YouTube aplikacije za Windows Phone platformu

google_microsoft

Nakon što je Microsoft u svibnju  predstavio novu YouTube aplikaciju pa je par dana poslije povukao s Marketplace zbog Googlova prigovora, ista stvar se dogodila i ovih dana. Microsoft je predstavio novu YouTube aplikaciju koja zadovoljava Googlove kriterije, ali ni to nije dovoljno.

Nakon blokiranja YouTube aplikacije u svibnju, Google je Microsoftu uspostavio kriterije koje aplikacija mora ispunjati da bi je oni odobrili. Ti uvjeti su bili uvođenje oglasa, blokiranje mogućnosti skidanja videa i blokiranje mogućnosti gledanja videa koji su postavljeni za naknadni prikaz. Google je imao još jedan uvjet, a to je da aplikacija bude napisana u HTML5 “programskom” jeziku.

Youtube logo

Microsoft je ispunio sve uvjete osim posljednjeg te odlučio objaviti aplikaciju računajući da je nepotrebno raditi novu aplikaciju koja će se temeljiti na HTML5 jeziku jer ni YouTube aplikacije za Android i iOS nisu izrađene u HTML5 jeziku. Krivo su računali jer Google za Microsoft i Windows Phone zajednicu ima dvostruke kriterije.

Razvoj aplikacije koja bi se u potpunosti temeljila na HTML5 jeziku bi bio dugotrajan i nadasve nepotreban. Microsoft je rekao Googleu kako će nastaviti raditi na HTML5 aplikaciji te kad bude gotova s njom zamijeniti postojeću YouTube aplikaciju. Google se s tim nije složio zahtijevajući da YouTube aplikacija mora odmah biti napravljena u HTML5 jeziku bez mogućnosti izmjene.

google-dont-be-evil

“Izgleda da su Googleovi kriteriji smišljeni tako da nam onemoguće pravljenje YouTube aplikacije s istim korisničkim iskustvom kakva postoji na iOS i Android uređajima. Nemoguće je ispuniti te uvjete i oni to znaju”, kaže David Howard, korporativni potpredsjednik i zamjenik savjetnika za pravne poslove u Microsoftu, i nadodaje “Nastavit ćemo raditi da naši korisnici dobiju najbolje korisničko iskustvo moguće i veselimo se nastavku suradnje s Googlom te ih i ovim putem pozivamo da prestanu blokirati našu YouTube aplikaciju.”

Puni dopis gospodina Howarda pročitajte ovdje.

Hvala Milanu na dojavi. 🙂