HERE otvara vrata navigaciji u Bjelorusiji

Here Maps for Life

Bjelorusija je bivša zemlja Sovjetskog Saveza koja povezuje Rusiju i Zapadnu Europu. To je jedna od rijetkih europskih zemalja koja vodi izrazito zatvorenu politiku. Sva baza podataka po pitanju mapa i navigacije je cenzurirana i kontrolirana od strane bjeloruske vlade. Zbog svog strateški bitnog položaja pojavljuje se sve veća važnost pokrivenosti mapama.

Bjelorusija na karti Europe
Nokia je, zajedno sa 600 volontera koje su sačinjavali studenti i profesori geografije te lokalni ljudi kojima je kartografija zanimanje, krenula u prikupljanje naziva ulica, znamenitosti kao i lokacija obližnjih benzinskih postaja, restorana i hotela na području Bjelorusije.
U samo tri mjeseca Nokijini volonteri su mapirali 22 000km cesta i zabilježili preko 11 000 mjesta od interesa u koje se ubrajaju kulturne i prirodne znamenitosti, restorani, hoteli, trgovine, benzinske postaje i slično.

HERE World
Nokia se upustila u ovaj projekt zbog velikog broja zahtjeva koji su stizali od ruskih korisnika u vezi putovanja kroz Bjelorusju. Korisnici su organizirali peticiju koju su poslali Nokiji preko ruske društvene mreže.

“Najveći broj zahtjeva za unaprijeđenje mapa u Bjelorusiji dobili smo upravo od ruskih korisnika”, rekao Andreas Herger, direktor lokacijskih sadržaja za HERE.

Ovo nije jedini slučaj gdje su se lokalni korisnici, odnosno volonteri, u želji za boljim mapama, obratili Nokiji i pružili joj podatke koje su sakupili. Jedan takav slučaj imamo i u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su studenti Sveučilišta u Tuzli i Sveučilišta u Istočnom Sarajevu prikupljali kartografske podatke koje su slali Nokiji i tako obogatili Here mape za 5 400km novih cesta i 3 100 mjesta od interesa.

Dekani oba sveučilišta se slažu da su studenti-volonteri dobili veliko iskustvo po pitanju mapa te se nadaju da će stanovnici, kao i gosti Bosne i Hercegovine, moći saznati više informacija do kojih prije nisu mogli doći.

HERE uvodna riječ
Nokia svakim danom izmjeni 2.7 mil podataka u globalnoj bazi podataka za HERE mape. Osim 6 000 zaposlenika HERE divizije, veliku pomoć pružaju volonteri koji se koriste Map Creator alatom za HERE mape.

“Stvaramo ažurne i precizne mape s najrelevantnijim informacijama o prometu”, kaže CEO Nokije Stephen Elop,” i nije bitno gdje se nalazite – bio to Boston ili Bjelorusija – imate pravo donositi odluke koje vam olakšavaju navigaciju kroz život.”

The New York Times