Pogled bivšeg Nokia zaposlenika na dizajn Nokia uređaja

uređaj 1

Mynokiabloog je prenio jedan zanimljivu objavu sa TheVerge foruma o načinu dizajniranja Nokia uređaja te što je glavna misao vodilja pri proizvodnji uređaja. Autor članka je bivši zaposlenik nokije koji je čisteći kompjuter pronašao nekoliko internih dokumenata o dizajnu uređaja, komponenti te ostalih djelova prije odlaska u proizvodnju. Dokument sadrži poprilično važne dijagrame ali radi se o Symbian uređaju RM-645 odnosno C5-00 koji je svojevremeno bio vrlo popularan te donio Nokiji značajan profit. Nokia C5 je uspoređena sa Nokijom 6720 odnosno RM-424.

uređaj 2

Bit svega je da su ova dva uređaja predstavljena sa vremenskim odmakom od godinu dana, u svojim osnovnim djelovima jednaki. Nokia je uvijek balansirala između uvođenja nove tehnologije, poput USB-OTG, EDoF kamera tehnologije ili odličnog audio sustava, ali je štedila na određenim djelovima. Autor čak kaže da je Nokia znala raditi uređaje jednakih komponenti kako bi ispraznila skladište. Posebno se to odnosi na različite varijante uređaja poput C5-00 koji je unatoč svojoj genijalnosti ogoljen za popriličan broj inovacija koje je donio 6720.

Jedan od uzroka pada prodaje Nokia uređaja je upravo inertnost Nokije te nedostatak želje da se ubacuju nove komponente kada je skladište puno starih komponenti. Premda su neke opcije uređaja poput kvalitetnog zvuka uvijek bile od velike važnosti Nokiji, ipak su uređaji rađeni tako da bi joj za što manje troška donijeli više tarade. Naravno, to i je b it jedne korporacije ali kada znamo da su na raspolaganju Nokiji bili mnogo kvalitetniji procesori koji su imali ugrađen GPU, a Nokia bi namjerno ugrađivala stariju varijantu procesora u mobilne uređaje, onda nekako osjećamo nepravdu.

Primjer za to je ARM 1176 procesor koji je ugrađivan čak i u Nokiju 808 PureView, ali naravno nešto izmjenjen. Svima nam je poznato da je Nokia napravila nekoliko identičnih uređaja poput 5800, 5230, 5233, N97, N97 mini koji su se razlikovali najviše u vanjskom dizajnu dok su hardverski ali i softverski ostali potpuno jednaki. Tek dolaskom Symbian^3 os-a su se stvari počele mijenjati ali naravno kasno.

Članak definitivno treba pročitati, a to možete napraviti ovdje. Tko želi pogledati dokument može ga preuzeti ovdje.