Recenzija: Nokia Lumia 925

Dizajn i izrada

u ruci sprijeda

Dizajnerski tim Lumije 925 je definitivno inspiraciju vukao od modela Lumia 720, odnosno od njenih oblih završnih linija što je suprotno od „klasičnog“ Lumia dizajna viđenog u Lumiji 920 ili prije 900 i 800. Dizajnom ali i upotrebom materijala se otkriva glavna namjena Lumije 925, elegancija s dozom stila.

U dizajniranju uređaja Nokiji nije bilo premca te se ni jedna tvrtka ne može mjeriti s njom po ljepoti oblika koji izlaze iz finskih laboratorija. Kako aluminij nije idealan materijal za mobilne uređaje uslijed nepropusnosti za radio valove, Nokia je stražnju stranu uređaja odlučila prepustiti provjerenom polikarbonati ne tako grube mat završne obrade. Nepropusnost aluminija za radiovalove se očituje u crnim plastičnim trakama na bočnim stranama uređaja. Još jedan od razloga odabira polikarbonata za poleđinu bi mogao ležati u klizavosti aluminija ali i trošenju ruba uzdignutog modula kamere. Kako je Nokia težila eleganciji, na vidjelo je izašao senzor kamere te je kao idealno rješenje ostavljena mala izbočina koja nema jednaku ulogu kao oveća grba kod Nokije 808 PureView.

Gornji brid 925

Staklena ploha zaslona je na svojim krajnjim dijelovima blago zakrivljena te se neprimjetno stapa s oblim linijama aluminijskog kućišta. Aluminijski okvir je ugodno zaobljen a njegovu rubovi lagano zatupljeni tako da uređaj lijepo sjedi u ruci i ne bode dlan na koji ga oslanjate. Radi bolje kvalitete  signala je Nokia isprekidala aluminijski okvir na četiri mjesta na gornjem odnosno donjem dijelu bočnih strana uređaja, otprilike točno gdje završava luk zaslona. Polikarbonatni razmaci se lijepo uklapaju u vizuru uređaja te je ne nagrđuju.

Izrada uređaja je kvalitetna, te u ruci Lumia 925 izgleda čvrsto i kompaktno. Međutim, zamijetili smo kako stražnji polikarbonatni dio polagano diše, odnosno ima minimalne kretnje u odnosu na aluminijski okvir na donjem i na gornjem dijelu uređaja što nije na pohvalu. Kretnje su veće ispod rešetke zvučnika.

Bijeli i crni model

Uređaj dolazi u tri izvedbe, crnoj, sivoj i bijeloj od kojih je definitivno najbolje izvedena bijela verzija po našem skromnom sudu.

Usporedba s Lumijom 920

Kada usporedno postavite modele Lumia 920 i 925 odmah vam je jasna ideja koja je stajala iza njenog nastanka. Nokia je odlučila poslušati kritike upućene prema dizajnu i izradi Lumije 920, prvenstveno na njenu masu ali i dimenzije te je iz toga nastala Lumia 925 koja je dimenzijama osjetno manja te lakša. Sa svojih 139 grama spada u pero laku kategoriju u odnosu na Lumiju 920 i njenih 185 grama. Nadalje, zbog elegancije i mase, direktna mogućnost bežičnog punjenja je ostavljena kao opcija te s maskom za bežično punjenje možete imati tu opciju ali uz žrtvovanje elegancije. U nastavku pogledajte nekoliko usporednih fotografija s prethodnicom Lumijom 920.

Kućište

Naslovna 925 2

Na prednjoj strani Lumia 925 uređaja već standardno kao i na svim modernim pametnim telefonima dominira 4.5 inčni AMOLED zaslon kojeg okružuje crna maska relativno stanjena u donjem dijelu u odnosu na Lumiju 920. Prostor zaslona je zaštićen Gorilla 2 staklenom zaštitom otpornom na grebanje. Iznad zaslona se smjestio prorez slušalice ispod kojeg je standardan Nokia logo sivkaste boje. Desno od slušalice je 2 MP kamera a odmah do nje gotovo nevidljiv senzor za blizinu, te ambijentalno osvjetljenje.

Senzori 925

Ispod zaslona su se već klasično smjestile tri kapacitivne kontrolne tipke za WP operativni sustav koje se sastoje od Windows loga za vraćanje na početni zaslon i pokretanje govora dugim pritiskom, lijevo strelice za unatrag te pokretanje task managera te na desnoj strani povećala čijim pritiskom se pokreće Bing tražilica ali i mogućnost skeniranja QR kodova te prepoznavanje glazbe.

Na samom dnu prednje staklene plohe ispod kapacitivne tipke u obliku strelice se nalazi mali otvor jednog od dva HAAC mikrofona koje posjeduje Lumia 925.

Tipke  925

Na lijevoj strani se već klasično nalaze tri funkcionalne tipke, na gornjem dijelu duga tipka za kontrolu glasnoće zvona i glazbe, ispod nje tipka za pokretanje/gašenje uređaja te pri dnu dvo stupanjska tipka dodijeljena kameri. Tipke su također izrađene od aluminija te imaju do sada najprecizniji hod. Posebno je precizna tipka kamere kojoj je svaki hod dobro odmjeren, a fotografiranje ne iziskuje jače pritiskanje tipke.

Donja strana uređaja je kao i lijeva su ostavljene slobodne bez ikakvih utora ili tipki. Utor za microUSB je prebačen u centralni dio gornje strane uređaja, a lijevo od njega se nalazi ladica za microSIM koja se kao i većini Lumia s ovakvim sistemom otvara uz pomoć posebnog ključića. Ukoliko ključić izgubite ladicu možete otvoriti pomoću jednog kraja spajalice. Desno od utora za microUSB se nalazi 3.5 mm utor za stereo konektor, a dalje u nizu je rupica za drugi HAAC mikrofon.

Rešetka zvučnika je prebačena na stražnju polikarbonatnu stranu uređaja te se smjestila centralno u donjem dijelu. Poviše rešetke u paraleli se nalaze tri konektora za masku koja Lumiji 925 daje mogućnost bežičnog punjenja. U sredini, na putu prema uzdignutom modulu kamere je otisnut Nokia logo a iznad njega brand uređaja PureView te logo proizvođača leća, Carl Zeiss.

Uslijed estetskog zahvata, na vidjelo je izašao modul kamere koji je lijepo te gotovo neprimjetno uklopljen u dizajn stražnje strane uređaja. Iznad modula kamere je okomito na gornju stranu smještena dvostruka LED bljeskalica.