Stephen Elop odbio primiti manju naknadu od Nokije

Elop Lumia

Za prodaju najpoznatijeg dijela Nokia korporacije, odjela za uređaje i usluge, Stephen Elop je dobio popriličnu odštetu, ukupno 25 milijuna dolara što od dionica što od zaostalih plaća. Naravno, svima ova odšteta poprilično bode oko još kada znamo da je Elop bio na čelu tvrtke te stajao iza svih odluka koje su vodile Nokiju do prodaje Microsoftu što je mnogima ravno izdaji.Naravno njegova odšteta je jasno definirana ugovorom kojeg je potpisao krajem 2010. godine s Nokijom. Međutim, zanimljiva je jedna stavka ugovora koja je odmah u startu dodana, a koja je nadavno otkrivena. Upravni odbor Nokije je svojevremeno  tvrdio kako je Elopov ugovor jednak ugovoru njegovog prethodnika OPK, ali je imao jednu dodatnu klauzulu. U njoj stoji da će Elop dobiti odštetu u vidu brzog unovčenja dionica ukoliko on bude smijenjen zbog promjene upravne strukture. Ova klauzula dodatno baca sumnju na razvoj događaja kojem smo nedavno svjedočili.

Kada je dogovorena prodaja odjela, Elop je sišao s mjesta izvršnog direktora i postao direktor uređaja i usluga u Microsoftu. Dakle nije ostao bez posla već je nastavio raditi drugi ali će obeštećenje i dalje biti izvršeno. Uobičajena je strategija da izvršni direktori budu kompenzirani s dionicama, a Elop je napravio najbolju moguću stvar, povećao vrijednost dionica Nokije prodajom gubitaškog odjela te osigurao sebi milijune. Ipak, mogao je zaraditi mnogo više da je Nokiji vratio vrijednost dionica boljim razvijanjem strategije te na kraju boljom prodajom uređaja.

Međutim, prema pisanju finskih medija, Finci nisu oduševljeni isplatom koju je Elop dobio te je Nokia navodno zatražila od Elopa da pristane na manju odštetu kako bi se umirile tenzije. Navodno Elop nije pristao na to, a kao mogući razlog se navodi njegov skorašnji razvod te nemogućnost dogovora sa suprugom da pristane na manju podjelu bankovnog računa.

Via 1 / 2