Sud odlučio: HTC krši 2 Nokijina patenta

Nokia logo anti HTC

Sudac Nacionalnog trgovinskog suda SAD-a, Thomas Pender, potvrdio je Nokijine optužbe da HTC nezakonito koristi Nokijino intelektualno vlasništvo. HTC nezakonito koristi 2 od 3 patenata, prema mišljenju suda, čije je kršenje Nokia prijavila u svibnju 2012. godine. Riječ je o hardverskim patentima za bežično povezivanje.

Nokia će ovom odlukom, prema mišljenju Floriana Mullera s Foss Patents stranice, tražiti i dobiti zabranu prodaje HTC-ovih uređaja na području SAD-a ako HTC ne odluči licencirati ove patente. Iako HTC plaća licencu za standardne patente, ovi patenti nisu proglašeni standardnima te se za njihovo korištenje treba plaćati odvojena licenca.

Patent kojeg HTC ne krši je vezan za Wi-Fi tethering. Na optuženičkoj se klupi, kada je bilo suđenje za ovaj patent, pojavio i Google jer se patent direktno odnosio na Android OS.

Inače, Nokia protiv HTC-a vodi globalnu bitku u svrhu zaštite svog intelektualnog vlasništva. Trenutno je Nokia prijavila preko 50 patenata, na područjima SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije i drugim zemljama, za koje smatra da su nezakonito korišteni od strane HTC-a.

Foss Patents