Foto: Usporedba kamera Nokia Lumia 1020 i Sony Xperia Z1 uređaja

1020 Z1 leće

Steve Litchfield je usporedio kamere Nokia Lumia 1020 i Sony Xperia Z1 uređaja s obzirom da se radi o kamera centričnim smartfonima s najvećim brojem megapiksela kamere trenutno na tržištu. Nokia je od velikog broja megapiksela pametnom obradom podataka stvorila 5 MP fotografije koje su poprilično kvalitetne. Na istom putu je i Sony koji je sličnu stvar učinio s 20 MP senzorom koji daje 8 MP fotografije. Steve je napravio nekoliko usporednih fotografija u različitim uvjetima osvjetljenja a u nastavku pogledajte kako je test prošao.

Steve je odmah naglasio krazliku u broju MP reproduciranih JPG fotografija. Lumia 1020 daje 5 MP, dok Xperia Z1 daje 8MP fotografije. Nadalje, sve su fotografije snimane u automatskom načinu rada kamere a za snimanje kod Lumije 1020 je korištena Nokia pro Cam aplikacija.

Kao i prije do sada, Steve je bodovao sve fotografije te je Nokia Lumia 1020 skupila 84 bodova te odnijela pobjedu nad Sony Xperia z1 uređajem koji je skupio 67 bodova. Najveću razliku je napravio veliki 41 MP senzor, optičkastabilizacija, LED bljeskalica te kvalitetan set algoritama za obradu fotografija. No Xperia Z1 se pokazala jako dobrom u uvjetima dobrog osvjetljenja. Fotografije u punoj kvaliteti kao i komentare za svaku od njih pogledajte na AAWP stranici.