Glasine: Procurile nove informacije o budućoj WP 8.1 nadogradnji

windows-blue

Procurilo je još nekoliko glasina o slijedećoj većoj nadogradnji za WP platformu, odnosno WP 8.1. Informacije je objavio Paul Thurott na svojem blogu Winsupersite te je tamo naglasio kako nije posve siguran u informacije s kojima raspolaže ali da su informacije zanimljive za daljnju diskusiju.

Evo što možemo očekivati u WP 8.1 platformi:

Izjednačavanje platformi. Microsoft radi na sve većem ujedinjenju programa, odnosno većoj sličnosti njegovih platformi kako bi se lakše objavljivale aplikacije te manje mijenjale za određenu platformu. Dok WinRT i WP platforma danas dijele 33 % API jednakosti, s WP 8.1 nadogradnjom bi trenali dijeliti 77 %.

Multitasking. Microsoft je navodno označio multitasking u WP platformi najvećim problemom te mu se dodatno posvetio u nadolazećoj GDR3 nadogradnji. Tako ćete s novom nadogradnjom biti moguće zasebno gasiti pojedine aplikacije dok pozadinski rad te obavijesti i dalje problem koji će biti riješen s 8.1 nadogradnjom.

Veličina zaslona. GDR3 nadogradnja će donijeti podršku za zaslone veličine 5 i 6 inča dok će WP8.1 proširiti podršku na zaslone veličine 7 i 10 inča. Ovo se odnosi na područje tableta te vjerojatno dokazuje buduće spajanje WP i WinRT platforme.

Izbacivanje tipke natrag. Microsoft je odlučio WP platformu dodatno učiniti sličnom iOs-u odnosno koristiti njegov princip navigacije te ukoniti tipku za “natrag”. Microsoft je s centralnom tipkom želio omogućiti izlaz iz jedne i pokretanje druge aplikacije. Paul spominje kako mu je rečeno da korisnici ne razumiju svrhu konstantnog pritiskanja tipke natrag te da je microsoft smatra nepotrebnom. Moramo reći da ponekad pritiskanje tipke back gasi sve prethodno pokrenutre aplikacije te vas vraća natrag na prethodno korištenu aplikaciju pa je ona s toga korisna. No kada se usavrši multitasking tipka natrag stvarno postaje suvišna, odnosno njena svrha.

Jeftini kontra skupih uređaja. Nokia je s Lumijama 520 i 620 poprilično povećala udio WP platforme te se dobro probila u svijet jeftinih uređaja kojim dominiraju androidi. No Microsoft je planirao postaviti WP kao platformu za skuplje uređaje poput iPhone-a gdje leži veća zarada. Jeftini uređaji se mogu negativno odraziti na platformu jer uslijed slabijih hardverskih specifikacija ne mogu podržavati određene opcije što ponekad narušava njen daljnji napredak. Kao primjer tome se navodi dolazak netbooka koji je uzrokovao pad prodaje Windows računala. Iako Microsoft neće napustiti nišu jeftinih uređaja, povećavanjem rezolucije zaslona te pojavom većih uređaja će dobiti i skuplji segment.

Windows Phone Blue ili WP8.1 nadogradnju možemo očekivati početkom 2014. godine, ili negdje u prvom tromjesečju.

Via