Još jedan bivši izvršni direktor Nokije u igri za direktora Microsofta

Jorma Ollila

U posljednje vrijeme se mnogo špekulira tko bi mogao naslijediti Ballmera na mjestu izvršnog direktora Microsofta te su se pojavila razna imena. Stephen Elop, kao bivši izvršni direktor Nokije koji je po mnogima odgovoran (barem većim djelom) za prodaju Nokijinog odjela za uređaje i usluge Microsoftu, je vrlo izgledan kandidat za to ime. Međutim u posljednje vrijeme se pojavilo još jedno ime, također bivši izvršni direktor Nokije a naravno nije podvojena ličnost Elopa, koje kotira za vodeće mjesto Microsofta. Radi se o Jormi Ollili, izvršnom direktoru Nokije od 1992. do 2006. godine za čije vrijeme je nastala GSM revolucija te Nokia izbila u sam vrh mobilne industrije. S potencijalnom njegovom kandidaturom priče o namjernom rušenju vrijednosti Nokije dobivaju popriličnu osnovu. Ollila je jedan od glavnih ljudi koji su doveli Elopa na vrh Nokije, ali je za ljubitelje teorija urote Ollila i član grupe Bilderberg, na liji je zahtjev Nokia bila žrtvovana kako bi se kapital drugačije rasporedio.

Ollila je cijeli svoj radni vijek, odnosno posljednjih dvadesetak godina proveo na čelnim pozicijama velikih korporacija a sada sjedi u odboru tvrtke Ford Motor Company dok je prije Nokije radio u bankarskoj tvrtci CitiBank, a netom nakon otišao u upravni odbor naftne kompanije Royal Duch Shell.

Neupitno je njegovo iskustvo na vršnim pozicijama, a pogotovo je dobro njegovo poznavanje sektora telekomunikacije u koji sada Microsoft ulazi.

Definitivno zanimljivo.

Via