Nokia dovodi podršku za RAW DNG format na Nokia Lumia 1520 i Lumia 1020 uređaje

Lumia-1520-yellow-back_632

Nokia je uvijek bila pionir fotografije u mobilnoj industriji dovođenjem kamere na komercijalne mobilne uređaje, uvođenjem 41 MP senzora koji je omogućio povećanje bez gubitka na kvaliteti fotografije, potom postavljanjem optičke stabilizacije … Ovo su samo osnovni primjeri koje je Nokia napravila ali nije stala na tome. S predstavljanjem Nokia Lumia 1520 modela na ovogodišnjem Nokia World događaju Nokia je najavila kako će taj uređaj zajedno s Lumijom 1020 dobiti podršku za spremanje sirovih podataka fotografije (RAW) što bi pravim fotografskim entuzijastima omogućilo daljnje obrađivanje fotografije na računalima. Fotografije će se spremati u RAW DNG formatu, odnosno u Digital NeGative formatu koji je vlasništvo tvrtke Adobe.

Razlika između snimanja u RAW i JEPEG formatu je što se kod ovog drugog fotografija obrađuje unutar samog uređaja te snima već obrađena. Elementi fotografije poput boje, filtriranja digitalnog  šuma, oštrine su već predodređeni od strane proizvođača kamere i softvera kamere, u našem slučaju Nokije. RAW format, kao što smo već prije objasnili nudi mogućnost naknadne obrade fotografije s profesionalnim softverskim alatima a dodatna prednost je što se softver s godinama mijenja pa RAW fotografiju možete obrađivati i 5 godina poslije što je snimljena.

DNGscreen_632

Trenutno snimanje u RAW DNG formatu podržava Nokia Lumia 1520, a da bi omogućili snimanje potrebno je otići u postavke Nokia Camera aplikacije i odabrati 5 MP + DNG (38 MP). Tako će kamera snimati 5 MP fotografije koje možete jednostavno dijeliti putem uređaja te fotografije od 38 MP koje ćete naknadno obrađivati na kompjuteru. Da bi obradili fotografije potrebno ih je prethodno prebaciti s uređaja putem USB kabela na računalo.

Na slici ispod možetevidjeti fotografije snimljene u DNG formatu te naknadno obrađene fotografije u JPEG formatu.

Nokia DNG Before-After Edit

Fotografije u punomj rezoluciji kao i cijeli članak pročitajte na conversations.nokia.com.