Otkriveno zašto Jolla nije prije predstavila svoj uređaj

Jolla naslovna

WPSailors blog prenosi zanimljivu priču vezanu uz nastanak i prvo pojavljivanje Jolla uređaja na tržište koju donose finske novine Helsingin Sanomat. Naime, Jolla je trebala svoj prvi uređaj predstaviti još krajem 2012. godine kako je najavljivao njen prvi izvršni direktor Hurmolla, no kasnije se ustanovilo kako se radi o pogrešnoj informaciji uslijed greške u komunikaciji te da Jolla nije imala namjeru tada predstaviti uređaj. Hurmolla je najvjerojatnije zbog toga i otišao s čelnog mjesta Jolle te sada više ne radi za nju. No Jolla je ispala neozbiljna što je mnogima poljuljalo vjeru u tvtku nastalu većinom od zaposlenika Nokije.

Druga stvar koju je Helsingin Sanomat prenio baca novo svjetlo na dodatno pomicanje datuma predstavljanja Jolla uređaja. Jolla je planirala napraviti predstavljanje u ljeto no u posljednji trenutak je pala odluka o mijenjanju čipseta kojeg će koristiti u svom uređaju uslijed prestanka proizvodnje željenog čipseta. Jolla je potpisala ugovor s tvrtkom ST  Ericsson kao ekskluzivnog dobavljača čipseta, a kako je ugovor propao, morali su se okrenuti Qualcommu. Odabir novog hardvera je odveo Jollu do mogućnosti korištenja Android aplikacija te instaliranja Sailfish Os-a na Android uređaj.

Tako je Jolla sebe stavila u poprilično zahvalan položaj te može ostvarivati dvostruku zaradu, od uređaja te od softvera. Sadašnji izvršni direktor Jolle, Antti Saarnio, je najavio kako će uređaj ipak biti predstavljen prije kraja tekuće godine, odnosno u narednih dva mjeseca.