Video: GDR3 nadogradnju je već moguće preuzeti te isprobati. Pogledajte što donosi!

GDR3 službeno 1

Paralelno s najavom skorog dolaska GDR3 nadogradnje, Microsoft je predstavio i nov način dobavljanja nadogradnji. Počevši već od danas, registrirani programeri WP platforme mogu preuzeti GDR3 bez prethodnog čekanja dodatnih provjera lokalnih operatera.

Developeri trebaju preuzeti Windows Phone Preview for Developers aplikaciju te instalirati nadogradnju na svoje GDR2 uređaje. Prilikom nadogradnje je potrebno uređaj staviti na izvor punjenja. Treba imati na umu kako će s ovom nadogradnjom biti moguće pregledati samo nove opcije koje donosi GDR3 dok novosti koje će donijeti Bittersweet Shimmer neće biti dostupne. Ali, kada finalna verzija GDR3/Bittersweet Shimmer nadogradnje bude dostupna uređaj će se na nju moći nadograditi.

Ukoliko želite nadograditi vašu WP8 Lumiju to možete učiniti preuzimanjem Windows Phone Preview for Developers aplikaciju putem linka za WP trgovinu ili skeniranjem QR koda ispod.

Preview qr

Prije preuzimanja trebate se prijaviti na “Windows Phone App Studio” da dobijete status programera. Nakon što instalirate aplikaciju, pratite ponuđene korake te pristanite biti u i pratiti sve ponuđene opcije te se registrirati s vašim hotmail, outlook ili live računom, onim istim kojim ste se registrirali i na App Studio stranici.

WP App Studio

 

Nakon što ste prihvatili uvjete “WP Preview” aplikacije i prošli sve korake u aplikaciji, otvorite postavke i pod “Ažuriranje uređaja” preuzmite dostupnu nadogradnju. Nakon preuzimanja krenuti će ponovno pokretanje uređaja i pojavljivanje poznatih zupčanika. U našem primjeru cijeli proces je trajao od 15 do 20 minuta.

Cijelu GDR3 nadogradnju za postojeće uređaje možemo okarakterizirati s tri glavna elementa:

  1. Gašenje aplikacija iz sučelja task managera
  2. Zaključavanje orijentacije zaslona
  3. Driving Mode opcija

 

Gašenje aplikacija iz sučelja task managera je izuzetno elegantno izvedeno. Koliko elegantno, toliko i korisno jer WP već generacijama ima problem kod zatvaranja aplikacija, gdje korisnik treba više puta pritiskati povratnu strelicu da bi izišao iz aplikacije. Sada, ulaskom u sučelje otvorenih aplikacija, prikazan je “x” u gornjem lijevom kutu pravokutnika koji predstavlja aplikaciju, a ispod tog pravokutnika, odnosno otvorene aplikacije, nalazi se njezin logo i ime. Aplikaciju zatvarate, pogađate, pritiskom na “x”, a tada se pojavljuje animacija u kojoj pravokutnik odleti dolje.

Zaključavanje orijentacije zaslona je napokon prisutno na WP uređaju. U postavkama  se nalazi sekcija “Rotacija zaslona” u kojoj možete odabrati želite li automatsku rotaciju zaslona ili ne.

Rotacija zaslona

 

Treća vidljiva promjena je postojanje “Driving Mode” funkcije koja omogućuje odbijanje dolaznih poziva i SMS poruka SMS porukom, koja je prethodno napisana.

 

Ako se odlučite na nadogradnju, znajte da ovim potezom gubite garanciju jer je riječ o testnom softveru. Naši uređaji s GDR3 nadogradnjom se ponašaju jednako fluidno kao i do sada te nismo osjetili nikakve promijene po pitanju brzine uređaja. Prethodna Nokia Amber nadogradnja je i dalje prisutna na uređaju kao i sve njene opcije. Riječ o tri vrlo korisne funkcije, koje su prijašnjim verzijama trebale biti integrirane u OS, ali nisu.

*Dopuna* S novom nadogradnjom je također moguće postavljati zasebno tonove zvona za SMS, email, alarme.

poruke

Ako se pitate gdje je dodatna mogućnost postavljanja više malih pločica na početni zaslon, odgfovor na to je – nema je. Za sada izgleda kako će samo uređaji s rezolucijom zaslona od 1080p moći koristiti novi “veći” početni zaslon, a ostatak će se morati zadovoljiti s dosadašnjim postavkama, odnosno brojem pločica. Vijest je javio Joe Belfiore putem Twittera, tako da je malo vjerojatno da ćemo vidjeti drugačiji ishod u službenoj verziji, no dok ne stigne ništa ne znamo.

Belfiore 1080p 6pločica

Naravno, za Lumia korisnike dodatne opcije neće stati na ovome, već će i od Nokije dobiti posebnu nadogradnju unutar GDR3, kao što je Amber bio uz GDR2. Naravno njeno ime je Bittersweet Shimmer.

U nastavku pogledajte kratak video osvrt na GDR3 nadogradnju:

 

 

Youtube