Budući (Nokia) Lumia uređaji će biti pokretani Qualcommovim Snapdragon 805 chipsetima

Nokia-Snapdragon

Dok WP platforma nema pretjerane zahtjeve za procesorskom moći, noviji hardver koji uključuje HD zaslone, kamere sa senzorima preko 20 MP, kao i opći trend u mobilnoj industriji zahtjevaju sve jaču procesorsku moć. Qualcomm, tvrtka koja je proizvela Snapdragon SoC koji se nalazi u Nokiji Lumiji 1520 ali i većini vrhunskih mobilnih uređaja današnnjice, je odlučila još više unaprijediti svoju top liniju čipseta.

Najavili su Snapdragon 805 SoC naziva “Ultra HD” koji bi trebao konkurirati NVidia Tegra procesorima. Ovaj SoC bi trebao donijeti još više procesorske moći u odnosu na Snapdragon 800. U prvom redu bi trebao podržavati 4k zaslone na mobilnim uređajima ali i snimanje videa u 4k kvaliteti. Također bi novi čipset trebao podržavati procesore s četiri Krait 450 jezgre koje mogu titrati na frekvenciji od 2.5 GHz. Uz četvero jezgreni procesor tu je i moćniji grafički procesor Adreno 420, a čipset podržava do 600 mbps brzinu prometa putem WiFi veze te do 150 mbps na LTE mrežama.

Današnja Lumia 1520 ima vrlo moćne hardverske specifikacije ali će buduće Lumije biti još moćnije što nas definitivno veseli.

Via / Qualcomm