Glasine: Kontroverzni Elopov plan za Microsoft

Elop Entuzijasta

Od kada je Steve Bellmer najavio povlačenje s čelne pozicije Microsofta, ne prestaju špekulacije tko će ga nasljediti, a jedan od glavnih kandidata je i aktualni predsjednik Nokije Stephen Elop. Bloomberg doznaje da Elop priprema pakleni plan za Microsoft ako on postane predsjednik. 

Kako doznaje Bloomberg, Elop ima planove da Microsoft učini još profitabilnijim. MS Office, set aplikacija za uređivanje dokumenata koja se do danas isključivo vezivala za Windows platformu, trebao bi biti dostupan za sve. Točnije, Elop namjerava što više unovčiti Office nudeći ga Android i iOS uređajima. Ovakav plan je i realan jer, osim na Windows uređajima, Office alati su dostupni i na Symbian uređajima. MS je čak i najavio Office za ove platforme, ali zbog prioriteta izgradnje Office aplikacije za WinRT verzija za ostale platforme je odgođena.

Microsoft reklama

Osim planova za Office, Bloomberg tvrdi kako se Elop hoće riješiti Microsoftove XBox i Bing divizije. Prema neslužbenim podacima te divizije posluju u gubitku većem od 2 milijarde dolara godišnje, ali zahvaljujući licenciranju patenata odjel u kojem spadaju ovi proizvodi je profitabilan. Prema nekim glasinama, Microsoft godišnje na Android licencama (licencama koje mu plaćaju proizvođači Android uređaja) zaradi od 2 milijarde do 3.2 milijarde dolara godišnje.

Zahvaljujući ovim informacijama Elopa sada možemo okarakterizirati kao: “Microsoftovog trojanca koji je poslan da uništi Nokiju te je iz Finske, nakon što je uništio Nokiju, poslan natrag u službi možda Googlea i Sonyja da kao predsjednik Microsoftova izbaci Microsoft iz igre na području internetskih pretraživača i igraćih konzola tako da Google ima monopol na tržištu pretraživača, a Sony na tržištu igraćih konzola.”

Kakogod, Bloombergove izvore trebamo uzeti s dozom opreza jer postoji mogućnost da je riječ o nekakvim spletkama koje Elopa pokušavaju udaljiti s mjesta novog predsjednika Microsofta.

Bloomberg, via