HERE testira precizne 3D mape s autonomnim automobilima

Here

Here, odnosno Nokijin odjel za navigaciju i lokaciju, radi na detaljnim 3D mapama koje imaju preciznost mjerivu u centimetrima. Mape se razvijaju zajedno s projektom “connected cars” odnosno spojeni automobili s glavnom mišlju o stvaranju automobila koji će biti u mogućnosti sam voziti po cestama. Mape bi trebale sadržavati informacije o visini, širini prometnice, nagibu u okukama kao i vrstu podloge a sve kako bi vožnja prošla što ugodnije i sigurnije. Prva testiranja su već obavljena s prototipnim automobilima iz tvrtke Merc koji su bili opremljeni radarima i kamerama.

Iako je ovakva vrsta auomobila još uvijek stvar budućnosti, precizne mape iz Nokije bi trebale s nizom podataka već danas pomoći vozačima u sigurnoj vožnji upozoravajući ih na određene karakteristike prometnice, ili ako automobil izlazi iz trake.

Dobra stvar za Here je što trenutno drži preko 80 % tržišta s navigacijskim sistemima u automobilskoj industriji pa im je znatno lakše plasirati svoje inovacije koje vode ka sigurnijoj vožnji i automatizaciji vozila. Nokia je do sada uložila preko 8 milijardi € u unaprijeđenje HERE odjela nakon što su 2007. godine kupili tvrtku NAVTEQ za 5.7 milijardi €. HERE je postigao značajan uspjeh u posljednje vrijeme te njegove usluge koriste mnogi renomirani proizvođači automobila kao i tvrtke poput Oracle ili Amazone.

Via