Kantar: Značajni udio za Windows Phone u Europi

L1520

Kantar Worldpanel je objavio svoje mjesečno izvješće o stanju na tržištu među mobilnim OS-ovima. Windows Phone nastavlja rasti, a najveće utočište za sada treće svjetske platforme pokazala se Europa.

Europa sve više i više postaje glavno tržište za Windows Phone kada je riječ o udjelima. U grupaciji EU5 zemalja koju čine Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija i Velika Britanija WP je zauzeo skoro 10% tržišta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj udio je premašio 10% dok u Njemačkoj i Španjolskoj iznosi 8.5%, odnosno 3.7%. Vrijedno spomena je i to da je WP postao druga najkorištenija platforma u Italiji pretakavši iOS za 3.5%.

Osim u Europi, WP je nadomak prelasku 10% udjela u Australiji. Točnije, udio WP platforme u Australiji iznosi 9.3%. Zabilježeni rast u odnosu na prošlu godinu u Australiji iznosi preko 100%. Zabilježen je rast i u SAD-u (4.6%) kao i u Latinskoj Americi (5.8%). U Kini je zabilježen pad tržišnog udjela s 4.5% na 2.5%.

Kantar World Panel KWP kolovoz

WP postaje sve veći igrač na tržištu i to prvenstveno zbog Nokije. Europa, Nokijin materinski kontinent, se pokazao najvećim obožavateljem tog sustava te skoro svaki 10. prodani smartfon na Starom Kontinentu koristi Windows Phone OS.