Recenzija: Nokia Lumia 625

Nokia Lumia 625 Naslovna

Trendu se poprilično teško oduprijeti, a da je to istina vidimo i po Nokiji, inače poznatoj kao kreatorici trendova. Krajem srpnja je Nokia predstavila Lumiju 625, uređaj koji je poprilično odstupio od svojeg prethodnika te ujedno najavio novi dizajnerski smjer budućih Nokia Lumia uređaja koji se oslanja na sveopći trend kreiranja uređaja s velikim zaslonom. Kako je prethodnica Lumije 625 bila Lumia s najmanjim zaslonom, Nokia upravo iskoristila tu činjenicu te u ovaj model ugradila 4,7 inčni IPS LCD zaslon i tako mu priskrbila titulu uređaja s najvećom dijagonalom zaslona do tada viđenom na nekom Nokia uređaju ako izuzmemo nedavno predstavljene Lumije 1520 i 1320. Osim velikog zaslona te novog i privlačnog dizajna, karakteristika koja Lumiju 625 izdiže u donjem cjenovnom segmentu pametnih uređaja je podrška za LTE odnosno 4G mreže te baterija kapaciteta 2000 mAh koja joj omogućava popriličnu autonomiju. Kao i prethodnica, Lumia 625 ima mogućnost izmjene stražnje maske koja dolazi u nekoliko boja što je čini privlačnom širem spektru ljudi. Kako bi cijenom ostala atraktivna napravljeni su određeni ustupci no više o prednostima i nedostatcima nastavite čitati u recenziji koja slijedi.

Karakteristike uređaja

Dimenzije: 133.3 x 72.3 x 9.2 mm, 87.6 cm3
Masa: 159 g
Zaslon: 4.7 inča, IPS LCD, 480 x 800 piksela, 199 ppi, superosjetljiv na dodir, Gorilla 2 staklena zaštita
SoC: Qualcomm MSM8930 Snapdragon
Procesor: Dvo-jezgreni, 1,2 GHz, Krait jezgre
Grafički procesor: Adreno 305
Memorija: 512 MB RAM, 8 GB interna, do 64 GB microSD memorijske kartice
Kamera: 5 MP, 2592х1936 piksela, autofokus, LED bljeskalica, video; 1080p pri 30 fps
Prednja kamera: VGA
Povezivost: 2G, 3G, LTE, WiFi, Bluetooth, A-GPS
Senzori: Akcelerometar, kompas, senzor blizine
Baterija: 2000 mAh (BP-4GWA)
Operativni sustav: Windows Phone 8 (v8.0.10512.142)

Prednosti:

Izrada
Dizajn
LTE
Trajanje baterije
Izmjenjive maske
Superosjetljivost zaslona
Podržava microSD memorijske kartice
Iskoristiva kamera

Mane:

Nema Clear Black polarizirajući filter
Zaslon se brzo masti
Nema nfc
Pozadinsko osvjetljenje zaslona treperi

 

 • Jopander

  Mada sam se malo zabrinuo kada će konačno osvanuti recenzija o 625-ici, sada vidim da za to nisam imao razloga. 🙂 Svakako mi je zapelo za oko podatak o kapacitatvnim tipkama,tj. podatak o (ne)osvijetljenosti, pa me zanima kako se to odražava u mraku ?! Druga stvar koja me ponukala da još jednom razmislim prije kupnje Lumie 625 jest da u se Links-u pojavila ponuda L820 za 200 kuna skuplja od dotične.Molim savjet Marine, mada mislim da znam koji će biti odgovor … Hvala unaprijed i unazad !! 😉


  • Onda ti ne trebam ni odgovarati, he he. Definitivno Lumia 820, jači hardver, mogućnost bežičnog punjenja, bolja kamera (veći senzor), dvostruka LED bljeskalica… Jedino gdje Lumia 625 ima prednost u odnosu na L820 je u Gorilla staklenoj zaštiti zaslona te bateriji od 2000 mAh.

   Što se tipki tiče, ja sam se tu ugodno razočarao. Kopao sam svugdje ali jednostavno nema pozadinsko osvjetljenje. Međutim, kao što napisah tipke su postavljene tako da im se položaj brzo upamti pa nije veći problem koristiti uređaj.

   A za recenziju, je malo je trebalo vremena… Tako je to kad si tata pa imaš malo vrzmalo oko sebe :).

   • outsider

    Nađe se L625 za 1770 kuna(OscarMagno) i L920 za 2300(ED).

  • dxdy

   uzmi Lumiu 920…naročito ako ti je do kamere….


 • Veoma dobra recenzija, svega ste se dotakli sto je vazno za obicne, ai napredne korisnike. Jedino je vazno jos napomenuti da se windows Phone direktno ne moze uporediti jedan sa drugim kao sto te vi to uradili. ne zato sto su specifikacije drugacije nego zato sto Windows Phone radi na principu memorisanja aplikacija, fototgrafija i svih ostalih sadrzaja iako nisu u upotrebi. Kao i sto je u “pozivima” onaj spisak poziva. Problem nastaje a to se vidi ja mislim na jendom video da muzika se brze pali kod Lumia 625, razlog je jendostavan Muzika je bila upaljena vec na lumia 625 u skorije vrijeme te je sa interneta skinut sadrzaj kao pozadina i prijedlozi muzike za vas, dok na lumia 920 izgleda kao da se muzika upalila tek nakon duzeg vremena, znaci da je bila kao u “standby” i memorija aplikacije je izbrisana. zato se ni aplikacije ni sistem direktno ne mogu uporediti jedan sa drugim cak izmedu dva ista modela ne jer jedan moze imati dosta muzike, dokumenata, fotografija i sadrzaj od aplikacija, a drugi nista i ako otvorimo oba istovremeno naravno da ce ovom sa sadrzajem duze trebati ali zahvaljujuci dobrom WP sistemu to je neprimjetno. Sorry za dugi komentar ali zelio sam to reci i dobro radite! Uglavnom veoma dobro uradena recenzija


  • Hvala na pohvalama ali i odgovoru. Djelomično bih se složio s vama da je stvar kako koja aplikacija učitava sadržaj i je li on već učitan, ali suprotno se dogodilo s Music aplikacijom. Na 920 stalno slušam glazbu kao i u dan snimanja s 625. Istina na 920 imam 8 GB glazbe dok sam na 625 imao nekoliko pjesama. Po meni se mogu uspoređivati ove platforme jer su u osnovi jednake te koriste jednako resurse, ali se nedostatak RAM-a primjeti kod nekih aplikacija koje ga zahtjevaju, npr, neke koje traže više učitavanja prije korištenja. No oba uređaja su tu negdje, 625 kasni sa vrlo mali dijeličak sekunde da je to neprimjetno.

   • nicke1

    Recenzije su odlicne, naravno i ova. kada je u pitanju treperenje osvetljenja, to nije mana vec je to fabricka greska pogotovo sa LCD zaslona. Najveci problem sa tim imale su lumie 920. Imao sam dvije sa takvim problemom. Malo sam raspitao na internetu jos ih je imalo taj problem. Nosili su na servis. Opravka je besplatna. Odnio sam svoju. Nakon provjere pokazalo se da je fabricki nedostatak. zamijenili su ekran besplatno i treperenja vise nije bilo.


    • Moguće da je problem i u zaslonu, ali sam sličnu stvar imao kod Lumije 920 kada sam je počeo koristiti pa je softverski problem riješen s GDR1 nadogradnjom. Mislim da će to trebati riješiti jer je tranzicija razine osvjetljenja stvarno iritantna.