Centar za obavijesti, asistent Cortana te mnoge druge opcije potvrđene za WP8.1

Windows-Phone-8.1

Prema izvorima magazina TheVerge Microsoft je dobrano već u pripremama s WP 8.1 nadogradnjom koja bi trebala donijeti mnoge i značajne novosti na WP platformu. Prva stvar koja je potvrđena je implementacija centra za obavijesti do kojeg bi se trebalo doći povlačenjem prsta s vrha zaslona prema dolje slično Android, iOs ili Symbian platformama. Međutim ono što će ga razlikovati od ostalih platformi je da će se kratkim povlačenjem prsta pojaviti tipke za brze postavke dok će se dugim povlačenjem prsta otvoriti centar za obavijesti.

Nadalje je potvrđen osobni asistent Cortana koji će zamijeniti dosadašnji Bing Search. Naviše će nalikovato Google Now asistentu te će se s njime upravljati glasom, a asistent će moći zaključiti što tražite na temelju lokacije te će vas glasovno upozoriti na nadolazeću zabilježbu iz kalendara.

Novost koja je trebala postojati odmah od početka je mogućnost pdvojenog namještanja glasnoće zvuka melodija od zvuka glazbenog svirača, a novost je i Bing Smart Search koji postoji unutar Windows 8.1 platforme. Xbox Music i Xbox video će biti odvojeni i dobiti zasebne pločice, a poslovni korisnici će dobiti mogućnost postavljanja VPN-a. Također će se People Hub dodatno proširiti s mogućnostima društvenih mreža Facebook i Twitter.

Što se hardvera tiče The Verge spominje i 3D tehnologiju dodira koja je najavljena za Nokia Goldfinger uređaj dok će Nokia Moneypenny biti prvi uređaj koji će kontrolne WP tipke imati u obliku softverske trake u dnu zaslona.

WP8.1 je trenutno u fazi testiranja a nadogradnja se očekuje u travnju 2014. godine.